úterý 9. dubna 2019

Katalytické čištění trouby

Katalytické čištění trouby

Od moderní trouby dnes můžete očekávat mnohem více, než pouhou přípravu jídla. Jednou z těchto funkcí je i katalytické čištění , ale co to vlastně je a jak funguje? Co znamená katalytické čištění ? Princip činnosti: co je katalytické čištění trouby.


Jak zjistit, který systém je efektivnější? Katalyzátor je považován za nejoblíbenější. A to spočívá v tom, že povrch trouby má speciální povlak, který při vysokých teplotách umožňuje. Navíc při procesu pravidelného čištění máte jistotu, že topné těleso bude zahřívat celý prostor trouby rovnoměrně.


Moderní vestavná trouba s pyrolýzou nebo katalytické trouby jsou přesně to, po čem musíte pátrat, pokud toužíte po troubě, která se bude čistit s minimální námahou. Co tyto pojmy znamenají a jak. Některé kuchyňské trouby disponují funkcí pyrolytického čištění , při kterém se pečicí prostor zahřeje na bezmála 5°C.


Tím se připečené nečistoty spálí na prach. Test vyzkoušel tuto funkci u deseti spotřebičů. Potřebovala bych rady a zkušenosti ohledně čištění trouby těmito způsoby. Katalýza je založena na absorpci nečistot a mastnoty výměnnými katalytickými vložkami ze speciálního pórovitého smaltovaného materiálu.


Tyto vložky na sebe vážou nečistoty, které jsou při čištění odpařeny. V případě, že se čištění trouby věnujeme pravidelně a po každém pečení se snažíme odstranit nečistoty, které na ní ulpěly, pak jsme s prací většinou hotovi raz dva. Ale pokud čištění odkládáme a rozhodneme se jednou za uherský rok pro generální očistu, tak můžeme u trouby strávit s houbičkou a čisticím. Pyrolýza je způsob čištění , jehož princip spočívá v zahřátí na velmi vysokou teplotu (až 5°C) a spálení mastnoty a nečistot na prášek. Ten se následně z trouby jednoduše vymete.


Trouby s katalytickým čištěním mají speciální stěny z pórovitého materiálu, které absorbují usazeniny tuků a mastnoty. V takovém stavu jsou úplně spáleny všechny nečistoty, které následně setřete. V této věci, je lepší pyrolýzy nebo katalytické čištění - druhý prohrát bitvu. Je-li trouba stěna bude velmi vysoký obsah tuku, může povlak není vyrovnat se s ní a zbavit ji budete moci až do příštího spuštění systému.


Odstranit saze ze stěn může jen měkké houby nebo utěrky. Například katalytické trouby mají speciální mikroporézní samočisticí povrch, jenž absorbuje vystříknutý tuk během pečení, a zabraňuje usazování tuku a nečistot na bočních stranách trouby. Při pečení na vyšší teploty nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí.


Pro dokonalé udržení čistoty. Poradíme vám, jak vyčistit troubu od mastnoty a připálených kousků jídla, aniž byste na ní „nechali ruce”. Hledáte způsob, jak vyčistit troubu snadno a bez chemie? K čištění trouby nepoužívejte brusné čisticí prostředky ani ostré kovové škrabky, protože by mohly poškodit povrch nebo ochrannou vrstvu smaltu.


Takové poškození může vést k prasknutí skla. Na stropě, zadní stěně ani na dně trouby navíc žádné katalytické panely nejsou, takže jednou za čas je stejně potřeba vyčistit troubu pomocí chemických přípravků. Pyrolýza – vnitřek trouby se zahřeje na teplotu 5°C, při které dojde ke spálení všech organických zbytků uvnitř trouby. Mám troubu Bosch, příště bych si připlatila a volila pyrolytické čištění. Jako zvláštní příslušenství lze dokoupit 3-teleskopické výsuv (já jsem je měla v ceně), já dokupovala katalytické plechy - na boční stěny, ale příště určitě PYROLÝZU.


Katalytické čištění trouby

Proto jsou některé typy vybaveny funkcí samočištění tzv. Vám pak stačí ji jednou za čas spustit a máte hotovo. Tento malý zázrak funguje, zdá se, úplně jednoduše. Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete.


Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky