úterý 16. dubna 2019

Rosettská deska rozluštění

V následujícím období upadlo písmo zcela v zapomnění. V novověku se poté mnoho vzdělanců snažilo o rozluštění jejích významu, avšak neúspěšně. První pokusy o rozluštění hieroglyfů skončily fiaskem.


Měl k dispozici kopii rosettské. Je to deska z čedičového kamene, velká asi jako běžný kuchyňský stůl a silná téměř cm.

Rosettská deska byla nalezena poblíž města Rašídu na. Liberec, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha. Takzvaná rosettská deska je kamenná stéla, která napomohla egyptologům k rozluštění hierogylfického písma. Její dvojjazyčný nápis v hieroglyfech i řeckém písmu jim totiž posloužil jako „slovník“ mezi oběma jazyky.


ROSETTSKÁ DESKA byla nalezena 2. Angličané nejprve požadovali nejen originál desky, ale i veškerou vědeckou dokumentaci, která byla o desce pořízena. Ar-Rašíd (na západě známý jako Rosetta) leží km východně od Alexandrie a jeho původ spadá do rané dynastické éry, kdy Meni pochodoval z Horního Egypta, města se zmocnil a sjednotil obě části země. Samotná deska pak několikrát změnila majitele, až nakonec skončila v.

Před 1lety zemřel francouzský jazykovědec Jean-François Champollion, kterému se podařilo rozluštit egyptské hieroglyfy. Deska byla náhodně objevena 2. Informatika, Teorie informace, Počátky teorie informace. Strhující příběh vzácného archeologického. Napoleonovými vojáky u města Rosetty poblíž Nilu.


Epifanovi, z roku 1před naším letopočtem. Na desce jsou vytesány tři obsahově shodné texty, ve třech druzích písma. Hieroglyfy, démotické, zjednodušené egyptské písmo a řečtina.


Ta byla rozhodující, protože v době vzniku desky byla. Od té doby byla dešifrována mnohá další stará písma i jazyky. Pojmenování získala podle města, kde byla nalezená – Rosette, v dnešní době se město jmenuje Rašíd.


Situace před revolucí V 16. Evropa prošla mnoha změnami. Mezi ně patřila například reformace, různé ekonomické změny, propojení ekonom. Když na desce uviděli tři dlouhé.


Překladové paměti jsou vytvářeny člověkem, ale upravovány počítačem, což by mohlo způsobit chyby.

Líbí se vám tento článek a rádi byste, aby se v rubrice Kalendář akcí zobrazoval mezi prvními? Paříž - Dlouhé putování evropské sondy Rosetta vesmírem je téměř u konce. Je na cestě let a má na kontě šest miliard kilometrů.


Rádžéš Ráo je fascinován křížovkou všech křížovek - jak rozluštit čtyři tisíce let staré protoindické písmo? Velmi dobře zachovalé fosilie druhu Tiktaalik roseae, které byly objeveny před několika lety, mají pro evoluční biology z hlediska pochopení vývoje čtvernožců na Zemi stejný význam, jako měla rosettská deska při rozluštění staroegyptských hieroglyfů pro egyptology,“ prohlásil H. Richard Lane, programový ředitel v. Překlad je písemný převod (zpravidla také psaného) originálního textu z jednoho jazyka do druhého, provedeného překladatelem. Rozlišuje se přitom především obor originálu, zda jde o text umělecký, odborný, populárně-naučný, administrativní, náboženský, návod na použití přístroje apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky