pátek 18. prosince 2015

Jak uskladnit křížaly

Usušené švestky i křížaly dávám jako moje babička do plátěných sdrhovacích pytlíků (dají se vyprat, jsou vzdušné , chrání proti molům a pod.). Pytlíky se snadno podle potřeby otevřou a zase uzavřou, musí být umístěny ve větraném a vytápěném prostoru, ne ve vlhku. Křížaly jsou sušené stroužky, plátky nebo půlky různých druhů ovoce.


Neobsahují konzervační látky, dodají energii a mají málo kalorií. Nejznámější jsou jablečné, ale v chuti nezůstanou pozadu ani sušené hrušky, švestky, meruňky nebo hrozny. Správně usušené křížaly jsou pružné a nelámou se. Tohle je dobrý způsob, jak se zbavit ovoce horší kvality, které už nechceme zavařovat a nedá se uskladnit. Je to nejen zdravý pamlsek, ale sušené ovoce má i různé využití v kuchyni, navíc vám místnost hezky provoní.


Vyzkoušejte skvělé jablečné křížaly. V následujícím textu si popíšeme jak s křížaly připravit jednoduše v sušičce ovoce nebo v troubě. Práce a pobyt na zahradě jsou jednou z radostí, které si mohou užívat i lidé na vozíku. Aby se však na zahradě mohli pohybovat samostatně, potřebují ji přizpůsobit svým potřebám. My to dáváme do sklenic jak říká Drap, ale do malejch.


Normálně usušíš na papíře na topení a pak zavíčkuješ. A do malejch proto že kdyby nějaký ta křížala byla náhodou špatně usušená, tak ti od toho nezplesniví celá sezónní várka. Letošní úroda jablek byla opravdu výjimečně bohatá.


Tyto oblíbené a zdravé plody je však potřeba správně uskladnit tak, aby dlouho vydržely a neshnily. Díky tomu si je budete moci vychutnávat celou zimu. Přinášíme vám následující rady, které vám pomohou uchovat jablka co nejdéle. Jablka ovšem nemusíte jen uložit do sklepa!


Zkuste si nasušit křížaly (mlsat je místo slaných brambůrků bude mnohem zdravější), nakrouhat jablka do sklenic a zavařit (na štrúdl budou při ruce), uvařte si z nich kompot (dětem chutná i jako malá svačina) a hlavně nezapomeňte sníst alespoň. Sezóna ovoce již začíná a vy se jistě chystáte sklízet a uskladnit ovoce, aby vám také nějakou dobu vydrželo. Nejlepší úschovnou je sklep. Dejte pozor a neuskladňujte jablka ve stejné místnosti jako brambory. Brambory vypouštějí plyny, které způsobují rychlejší kazivost jablek.


Jak na skladování jablek. Křížaly , jak sušit jablka, jak sušit křížaly , jak udělat křížaly , jak uskladnit křížaly , jak zpracovat jablka, křížaly , křížaly na plechu, křížaly na radiátoru, křížaly na špejli, Křížaly recept, křížaly v troubě. Jde to, i když nemáte sklad nebo sklep.


Poradíme vám, jak na zazimování jablek, aby vám vydržela až do jara. Po dlouhou dobu lidské historie bylo sušení jediným možným způsobem, jak uchovat maso, které jinak, není-li včas zkonzumováno, podléhá rychlé zkáze. S rozšířením nových metod konzervace masa se od sušení postupně upouštělo, avšak v poslední době se dostává zpět na výsluní a mnoho labužníků si připravuje domácí sušené maso po vzoru jeskynních mužů. Spotřebujete tak nadbytečné zásoby, když už nestíháte konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu a bylo by vám líto, aby zbytky úrody zplesnivěly.


Je možné jej také sterilovat a uskladnit na chladném místě – pak může vydržet bez zkvašení až do jara. Autor: Archiv ireceptar. Alternativou je domácí lis na přípravu moštu. Je to procedura celkem pracná, ale odpadá poplatek moštárně a cesta.


Téma jak uskladnit na recepty. Přečtěte si veškeré aktuální informace o tématu jak uskladnit - nejnovější články, aktuality, fotografie, videa. Sušená jablka, křížaly , tipy. Co si má ale počít člověk ryze městský, který náhle k většímu množství jablek přijde?


Městské sklepy nejsou na uskladnění ovoce vhodné a zejména podzimní jablka rychle podléhají zkáze. Co takhle jablečný kompot, jablečná přesnídávka, jablečná povidla nebo křížaly z jablek?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky