úterý 29. prosince 2015

Rýžovar poměr voda rýže

Pokud v nádobě zůstává voda , ale rýže je již uvařená, váš rýžovar pravděpodobně nefunguje správně a budete je muset vyměnit. Abyste vyřešili momentální problém, slijte vodu z rýže a pokud je rýže uvařená podle vaší chuti, podávejte. V jiném případě vraťte rýži do nádoby a vařte ji, dokud se voda nevypaří.


Až byla rýže vidět tak jak se voda vsakovala do rýže sem přikryl utěrkou ,pod poklici na hrncu a finito. Nezáleží na čase ale skutečném dodělání rýže.

Jo a vařil sem na sklokeramice stupen 4…3. No an pánvi sem smahl zbyte hub,kuřecí prsa a na konec porek. Dobrý den, podle toho co píšete, tak je postup správný. Nejprve se musí vsypat rýže , propláchnout a pak teprve se k rýži dolije voda , podle toho kolik jste nasypal odměrek rýže (odměrky - voda k rysce 2). Možná bych zkusila jiný druh rýže , pokud bude ale efekt stejný, tak bych přístroj dala na reklamaci.


Její příprava však není vůbec jednoduchá. Při troše nepozornosti voda překypí, rýže se převaří nebo bude naopak tvrdá.

Vynikající kuchařskou pomůcku představují rýžovary, které udělají veškerou práci za vás automaticky a bez nervů. Na osoby počítejme hrníček rýže. Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená.


Vše zalijeme vývarem ve správném poměru (- díly vývaru na díl rýže – vždy podle počtu porcí, počítá se cca půl hrnku rýže na osobu), zlehka posolíme, rýžovar zapneme a počkáme, než se rýže uvaří. Hnědá rýže s kešu oříšky a ovocem. Oblíbené jsou třeba modely, které v páře připraví i zeleninu, luštěniny a podobně. Funkce se starají o automatické přepnutí na udržovací teplotu po dovaření, hlídají, když se vypaří všechna voda a podobně.


Ideální poměr rýže a vody je 1:– dvě odměrky rýže. Přidejte oblíbené koření, promíchejte a hrnec vložte do rýžovaru. Přikryjte pokličkou a zapněte. Tím veškerá práce končí.


Jakmile se voda odpaří a rýže bude uvařená, termostat přepne přístroj do ohřívacího módu. Pochvalu zaslouží za to, že je rýže uvařená tak, jak má být, aniž byste museli hlídat čas. Rýžovar je vybaven světelnými kontrolkami provozu a udržování teploty.

Rýže je navíc velmi chutná (chutná mnohem lépe než uvařená v hrnci na sporáku) a v přístroji se nepřipaluje. Velkou výhodou je, že se přístroj po 5. Pak hrnec zabalím do utěrky a dám tak na půl hodiny pod peřinu dojít. Hrnec sám pozná, kdy je všechna voda vstřebaná a rýže uvařená.


Nestane se vám tedy, že rýži rozvaříte nebo naopak narazíte na nedovařená zrnka. Rýžovar navíc udrží rýži teplou i po uvaření, můžete si tedy vychutnat připravený pokrm i po několika hodinách. Kolik vody potřebuje rýžovar na vaření rýže ? Zpravidla je to asi jeden díl rýže na díly vody.


Pak se nemůžete splést a kvalitní rýže bude na světě. Pro úplné vypnutí je však potřeba přístroj odpojit od zdroje elektřiny. K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1: tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu.


Poměr rýže a vody je 1:2. Rýže se může dusit také na sporáku. Voda se celá vsákne do rýže a žádná se nevylívá.


Případně se může nechat po pokličkou dojít,někdo dává do peřiny,ale to jsem nikdy nezkoušela. Může se ochutit třeba kari,nebo se doprostřed dá celá cibule s napíchaným hřebíčkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky