pondělí 30. května 2016

Sklizeň a uskladnění česneku

Správný čas pro sklízení česneku je na přelomu léta a podzimu. Ideální období pro sklizeň česneku je přelom léta a podzimu. Včasná sklizeň česneku je velmi důležitá, protože jakmile přezraje a začínají se oddělovat stroužky, špatně se sbírají.


Existují dvě odrůdy česneku – paličaté a nepaličaté. Paličáky se vyznačují kroutícím se květním stvolem s pacibulkami a.

Kdy a jak sklízet česnek. Dobře sklizený a usušený česnek se nám odvděčí dlouhou trvanlivostí. V závislosti na druhu a skladovacích podmínkách můžeme česnek uchovat téměř rok. Na nati se ale nesmí objevit plíseň.


Natě česneku jsou již zčásti zaschlé a uvadlé. Signály pro sklizeň česneku. V době sklizně mají mít 3-slupky.

Ty sklízejte tehdy, když jim zbývá. Nejčastější rady na uskladnění česneku :-Tradičně se k sušení česneku využívají vazby. Za nať k sobě pevně svážeme několik kusů palic česneku , ty zavěsíme do průvanu na suchém a chladnějším místě. Takové najdete například na půdě či ve stodole. Chcete-li si česnek uskladnit na zimu, je nutné jej přesunout na suché,.


Na sklizeň česneku si raději vezmeme rycí vidle nebo rýč. Je několik variant uskladnění česneku. Především ho však musíme nechat.


Hlavně bychom si měli uvědomit, že správná sklizeň a samozřejmě také sušení. Zamyslete se, zda chcete česnek pozdní na uskladnění , nebo raný na. Fusarium se vyskytuje téměř všude, proto opoždění sklizně má u většiny pěstitelů velký. Pokud se na rostlinách během růstu vytvořily takzvané pacibulky, můžeme je také využít. Ty se vysejí ještě během léta do půdy a do podzimu z nich budou malé rostlinky česneku.


Možné je vysadit až pacibulek na m2. Příští rok se vytvoří nedělené kulaté cibule, ty jsou zatím nepoživatelné, ale dají se.

Sklizený česnek nikdy nemyjte ani jej nijak nečistěte. Nejlepší je svázat česnek za natě do svazků a pověsit jej. Z funkčního hlediska je to jedno, ale dekorativně to působí mnohem lépe.


Takto spletené copy poté nechte usušit na stinném a vzdušném místě. Sklizeň nazeleno je vlastně předčasná sklizeň česneku , který není určen k dlouhodobému skladování. K tomuto účelu je z českého sortimentu nejvhodnější odrůda Bjetin, která je nejranější a sklízet a prodávat nazeleno se dá už v první polovině června. Z nepaličáků se pro sklizeň nazeleno hodí např. Pěstování česneku ze sadby.


Pozor, tato plodina nesnáší zamokření. K pěstování česneku vždy zvolte slunné místo. Abyste předešli přenášení chorob a škůdců, sázejte česnek po sobě nejdříve za až let. Top Weird WWGerman Prototypes That Actually Flew - Duration: 23:50. The Iron Armenian aka G. Sázejte pouze obvodové stroužky z paličky česneku , ty se lépe uchytí.


Sklizně česneku se obvykle můžete dočkat v letních měsících, tedy v průběhu července a srpna. Při sklizni česneku ovšem spíše než na době závisí na stavu, v kterém česnek je. Na vyndání česneku ze země si počkáme na sušší období, to nám velmi pomůže při sušení hlav. Použít můžeme například rýč, abychom klasickým vytahováním. Skladování cibule a česneku.


Odrůda česneku Jovan - bílý, fialově skvrnitý paličák, sází se na podzim, sklízí okolo 25. Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Ten dobrý, s výraznou chutí?


Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování, aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle. Základem správného uskladnění česneku je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem °C, maximálně ale °C.


Poškozené česnekové cibule můžeme vyloupat a uložit v mrazáku nebo vyloupané česneky semeleme se solí na pastu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky