čtvrtek 30. května 2019

Správná cukernatost kvasu před pálením

Dnes míň než před lety, přesto zůstává příležitostí k setkání a popovídání. Prohlašuji, ţe jsem bakalářskou práci na téma Vlastnosti kvasu a destilátů z meruněk vypracoval samostatně a. Cukernatost rostlinného materiálu a kvasu po vykvašení. Ty musejí být před kvašením rozštěpeny na malé cukerné jednotky. Ne každý má možnost měřit cukernatost doma, proto pro vás máme bezplatnou službu a cukernatost vám změříme. Není nutné měřit obsah cukru při založení kvasu , ale člověk si už může udělat představu, co od něj může očekávat.


Měříme cukernatost před a následně i po vykvašení. Těsně před převozem vyzrálého kvasu do pěstitelské pálenice se odstraní. Kvas pravidelně kontrolujeme a pokud se na povrchu objeví plíseň odstraníme ji.


Teplota však nesmí klesnout pod C. Letní ovoce (třešně, višně a meruňky) kvasí až týdnů. Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny.


Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce. Přidávání cukru kvůli rozjezdu kvasinek je roky tradovaný mýtus. Kvašení se rozjede stejně rychle i bez cukru, možná rychleji.


Běžné kvasinky jsou schopny zpracovat cukry na zhruba – alkoholu (a poté odumírají z „otravy“ vyprodukovaným alkoholem), tak max. Ze 100kg kvasu je možné získat až litrů pálenky – u švestek či moštu (jablka, hrušky) i více. Přelom léta a podzimu je optimální doba pro sbírání nejrůznějších ovocných plodů a jejich následnému užití do domácí pálenky. Doba kvašení je přitom u každého ovoce různá.


Správné načasování vypálení kvasu rozhodne o tom, zda se výsledný destilát podrobí degustaci nebo se ještě před pálením vyhodí. Ať je v něm šťávy kolik chce (já třeba dělával kvas ze směsi drť : mošt = : 1), beztak Vám bude lehčí drť plavat na povrchu a po skončení kvašení bude částečně naoxidovaná a zoctovatělá. Došlo mě, že měření je silně negativně ovlivněno obsaženým alkoholem. Skutečný zbytkový cukr pak byl ve výpalcích kolem Brix.


Empirickým výpočtem cukrů na vstupu a získané pálenky jsem došel k alkoholovitosti kolem 1objemového etanolu před pálením. Deka se začíná propadat, a je třeba pohlídat, aby se nepropadla do kvasu – před pálením ji opatrně sebereme. Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Kvas je nutné přivézt na vypálení ve chvíli, kdy klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule. Velmi záleží na podmínkách kvašení.


Jak měřit cukernatost kvasu ? Zhruba čtyři dny po bouřlivém kvašení začněte měřit hodnotu cukru v mači a kontrolujte ji na základě počasí a vnější teploty každé dva až tři dny. Při poklesu okolní teploty se intenzita kvašení zpomalí. K měření slouží cukroměr, přístroj podobající se teploměru. Pro orientaci jsou v tabulce uvedeny v praxi dosahované výtěžky u jednotlivých druhů ovoce.


Měření cukernatosti kvasu pomocí refraktometru, obsah cukru v kvasu před pálením. Prémiový produkt, pro měření cukernatosti kvasu : RHX -MS Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu které se liší podle ovoce. Namrznutí a potlučení jablek, hrušek, švestek a hroznů, krátce před jejich zpracováním, nám nevadí.


Pro zdárné nastartování kvasného procesu v teplých podzimních dnech je možné přidat do kvasu kulturní kvasinky, které zabezpečí rychlý start kvasného procesu. Tyto kvasinky je možné zakoupit přímo u nás. Pozor však, aby teplota kvasu nebola nižšia od teploty kvasiniek o viac ako 8°C ! V dobré sezoně se v malé palírně vypálí více než deset tisíc absolutních litrů alkoholu. Proces pálení trvá 3–hodiny. Před každým dalším pálením se proto vypouští ven.


Kvasinky by dostali šok a nepracovali by. Premium Loading. Skip trial month free. Príprava jablčného kvasu Marek Donko. Unsubscribe from Marek Donko?


Výtěžnost ze 100kg kvasu je asi litrů destilátu. U tohoto ovoce platí stejné zásady jako u švestek, jen je nutno ovoce před použitím vypeckovat! Nevypeckované ovoce v kvasu Vám nejsme schopni v současné době zpracovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky