pátek 24. května 2019

Uchování česneku v mrazáku

Ať už máte česnek medvědí nebo jakýkoliv jiný, uchování bude stejné a pro uchování česneku v mrazáku to platí dvojnásob. Sice se mnohdy tvrdí, že česnek se mrazit nemá, protože chlad mění strukturu i chuť česneku , ale v případě, že česnek používáte málo nebo prostě zbylo několik stroužků po sezóně, je to skvělá volba konzervace. Podobné je to s uchováním v mrazáku – i tam patří v neprodyšné nádobě, ovšem bez papíru. Utřením oloupaných stroužků můžete vyrobit i česnekovou pastu, do které přidáte 2g soli na kilogram česneku. Oloupaný a nakrájený na tenké plátky se dá sušit i na radiátoru, rychlejší je ale použít sušičku.


Jestliže jste si zakoupili nebo vypěstovali větší množství česneku , než v dohledné době spotřebujete a obáváte se jeho poškození, dejte ho do mrazáku.

Ale samozřejmě ne jen tak. Potom rozdělte na jednotlivé stroužky a nechte vyschnout. Způsobů uchování česneku je spousta například uchování česneku v soli, uchování česneku v mrazáku a další. Nejlepší volbou je skladovat čerstvý česnek, který si i sami vypěstujeme a sklidíme. Ideální doba na sklizeň česneku je přelom léta a podzimu.


Zpracování medvědího česneku Medvědí česnek je sezónní bylinka, kterou můžeme zpracovat na mnoho způsobů. Někdo si ho chce uskladnit v mrazáku , někdo zase použít při vaření, pečení nebo z něj připravit chutný pokrm na studeno, aby se v něm zachovaly všechny vitamíny. Dalším způsobem, jak si v kuchyni prodloužíte sezonu medvědího česneku , je bylinkové máslo.


Hotovou směs dejte do mističky nebo malých formiček a nechte vychladit.

Uchování česneku v mrazáku. Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch).


V neposlední řadě byste měli vědět i to, že světlo úspěšnému skladování vašeho česneku také nepřidá, proto využívejte tmavá místa. Bude-li skladování úspěšné, můžete na jaře jednotlivé stroužky použít k výsadbě a startu do nové úrody. Poradila mi babička, že jej mám naloupat na dílky a uložit do uzavřených sklenic v lednici. Mám je tam zhruba měsíc a všimla jsem si, že na některých se plesnivění. Je lepší pasta nebo zmražené oloupané stroužky v mrazáku ? V následujících řádcích se zaměříme na tradiční způsoby uchování medvědího česneku.


Krátkodobě ho lze nechat v lednici Pokud pouze chcete, aby vám rostliny medvědího česneku vydržely v řádu několika dní , stačí je namočit do vody a následně dát do lednice. U skladování česneku je největším nepřítelem vlnovník česnekový, což. Lze ale stroužky vyloupat a uložit v zavíčkované nádobě v mrazáku ,. Skladování v mrazáku Donedávna se mořila sadba česneku proti vlnovníku v Sulce , proto se na rozdíl od čínských odrůd českým odrůdám takzvané vyšeptávání vyhýbá. Přípravku ale na příkaz Bruselu končí registrace a není jasné, jak proti tomuto parazitovi česnek mořit. Vzduchotěsně nádobu uzavřete a vložte do mrazáku.


Lžící pak vytahujte česnek podle potřeby. Můžete také z česneku a oleje umixovat pyré – použijte vždy jeden díl česneku na dva díly oleje a nechte rozdrtit v mixéru nebo robotu. Nalijte pyré do mrazuvzdorné nádoby s víčkem a dejte do mrazáku.


Podrobnější recept naleznete na stránce: Máslo z medvědího česneku Výroba tinktury Výroba alkoholové tinktury z medvědího česneku není na přípravu náročná a je vhodná pro vnitřní užití.

V téhle poloze se vůbec nekazí. Jen je potřeba na to myslet při sklizni a nechat ty stonky. Jednou jsem nasypala do krabičky v mrazáku vyloupané stroužky a byl to špatný nápad.


Měla jsem bílou hroudu, která při snaze o rozmrazení měkla a smrděla a skončila v koši. Sestřenka uskladňuje česnek v kuchyni na horní lince ve džbánu. Má to jako kytici, česnek je částečně se stonkem a vydrží jí dokud ho všechen nespotřebuje, což je tak do ledna. Já se skladováním česneku nemám zkušenost, vždy si koupím dvě, tři paličky v zelenině a mám ho v ledničce. Odrůdy česneku vysazované na jaře nejsou většinou tímto škůdcem napadány, protože v době kladení vajíček nejsou rostliny ještě vzešlé.


Houbomilka česneková není dobrým letcem, a proto se doporučuje nový česnek vysazovat v co největší vzdálenosti od loňské výsadby česneku nebo cibule, případně pórku. Přidám další způsob uchování. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu.


V lednu takto uschovaný je doteď beze změn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky