úterý 14. května 2019

Kateřina tučková vyhnání gerty schnirch

Kateřina tučková vyhnání gerty schnirch

Zajímavé téma o kterém se chcete dozvědět víc. VYHNÁNÍ GERTY SCHNIRCH. Brna vyhnáni občané německé národnosti v tzv. Gerta Schnirch , matka několikaměsíční dcerky, míří spolu s ostatními ženami, dětmi a starci do neznáma.


Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne. V rovině hlavní hrdinky Gerty je tento zcizující postup v důsledku zažitých traumat pochopitelně potlačen, Gerta, coby jedna z mnoha účastníků pochodu, vypovídá o této události s hořkostí a zlobou odpovídající jejímu charakteru. Moc dobře vím, co takový pochody obnáší, protože my jsme takhle s klukama taky v mládí chodili na diskotéky, až do Blížkovic, to bylo dobrejch sedm kilometrů, opilí, v noci a ještě ke všemu po polňačce. Skvěle napsané, uvěřitelné. Jen mi chybělo vědět, co se pak stalo s některými postavami.


Osud Gerty Schnirch ukazuje události druhé poloviny dvacátého století z perspektivy člověka, který na základě dějinných událostí a politických rozhodnutí ztratil svůj občanský status v zemi, kde se narodil, musel zůstat i zemřel bez toho, aniž by dokázal odpustit. She is best known as the author of Žítkovské bohyně, a Czech bestseller translated into languages. Přibližuje osudy Němců i to, co bylo potom. Protože o tom poté se ví máloco.


Kateřina tučková vyhnání gerty schnirch

Málokdo o tom chce mluvit. Vůbec nikdo nechce nic přiznat. Líbila se mě i Fabrika. Pro ty čtenáře,kteří znají Brno jak je popsané v knize, to je určitě zážitek. Přeji jí hodně úspěchů a. Autorské čtení a povídání o knize, Češích, Němcích a společné historii 26.


Městské knihovně Polička. Je to velice zajímavé dílo, které mě poznamenalo na celý život, je to jedno z největších zvěrstev, které náš národ kdy způsobil. Gerty Schnirch je příběh opět z Brna, po druhé světové válce a zaobírá se odsunem němců zpět do jejich země.


Kniha není zrovna dvakrát tlustá, ale je to něco, co vás. Najdete zde analýzy děl významných spisovatelů, ukázky prózy i poezie, recenze knih a sbírek, rozhovory s umělci i literární aktuality. V dnešním světě najdete spoustu krutých osudů a nešťastných lidí, tak proč o nich ještě číst? Možná se na to také ptáte.


Ale osud Gerty Schnirch , odehrávající se v době, o které mnoho současných čtenářů slyší jen z televize, v sobě. Prostředí, v němž vyrůstala, ji velmi oslovilo a stalo se inspirací pro budoucí kariéru i dílo - Moutnice jsou malá vesnice na jižní. Tučková Kateřina - Vyhnání Gerty Schnirch 14. Když žila v oblasti brněnské ulice Cejl, jenž bývá nazývána brněnským Bronxem kvůli nynejší početné romské komunitě, pátrání po historii této části města ji přivedlo k námětu jejího prvního románu Vyhnání Gerty Schnirch. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde.


Kateřina tučková vyhnání gerty schnirch

Jsme veřejná univerzální knihovna, kterou může využívat úplně každý. Naším posláním je získávat, zpracovávat, uchovávat a poskytovat informace, literaturu a další kulturní hodnoty. Režisérka kladla důraz na zveličené emoce v hereckém projevu a umocnění pěveckou složkou. Tím proti podstatě sice nešla. Cejl ji přivedl k námětu jejího prvního románu Vyhnání Gerty Schnirch.


Osobně se zúčastnila vzpomínkového pochodu za tyto. V noční košili vběhla do chladného, vlhkého prostoru, bosá a jen tak nalehko, a vpadla do zmatku vystrašených lidí, kteří se hnali z. Dramatizace románu mladé české prozaičky o jednom osudu zlomeném dějinami, o vině Čechů a Němců, o tom, zda je možno odpustit a porozumět. Jako jedna z mála přežije.


Kateřina tučková vyhnání gerty schnirch

Působivý román líčí netradiční vztah matky a dcery, který je deformován nejen omezeným prostředím, v němž se jako české Němky vystrnaděné na okraj společnosti směly pohybovat, ale také vzájemným nepochopením dvou generací, obtížnou komunikací a nemožností zprostředkovat osobní zkušenost. Za román Vyhnání Gerty Schnirch získala autorka cenu Magnesia Litera. Není jen autorkou beletrie, vydala i několik odborných publikací z oblasti českého výtvarného umění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky