čtvrtek 16. května 2019

Ošatky ze slámy

Pramen slámy vytvářený dutinkou se spirálovitě obtáčí kolem už hotové části výrobku a pomocí jehly se neustále přišívá. Kromě dutinky a jehly je k výrobě potřeba ještě vlastní materiál, ze kterého bude ošatka vyrobena - tedy slámu. V minulosti bylo v každém hospodářství slámy vždy dost, ale ty doby už. Návod ako si vyrobiť ošatku zo slamy podľa postupu, ktorým sa vyrábali po tisícročia z prírodných materiálov, slamy a štiepaného vŕbového prútia.


Ze slámy , lýka, prutů nebo štípaných loubků můžeme uplést ošatku, ve které spojením přírodního materiálu a tradiční řemeslné dovednosti dáme vzniknout předmětu, který se nám bude hodit na ovoce, chleba, pečivo, nebo prostě jen tak – a bude v něm zaklet kousek tisícileté lidské zkušenosti i nekonečnost koloběhu přírody. Ošatky ze slámy , šperky. ODKAZY BANERY webtržiště. Na ošatku jsme spotřebovali otýpku slámy o průměru cm.


Nástroje, které k výrobě ošatky potřebujeme, jsou velmi jednoduché – kožená manžeta, kterou udržujeme pohromadě svazek slámy a díky jejímuž průměru je tento svazek stále stejně silný (manžetu po svazečku průběžně posunujeme), plochá jehla s velkým. Trošku větší, oválná ošatka na vajíčka. Praktická nádoba pletená ze slámy , kterou znali naše rodiče, prarodiče, rodiče prarodičů a mnoho generací před nimi.


Z dřívějších dob jsou známé ošatky a nádoby ze slámy. My vám ukážeme, jak si takovou ošatku udělat ze suché trávy. V naší tradici mají ošatky sice jen zlatavou přirozenou barvu slámy , ale vyplňujeme je často barevnou výzdobou jako je ovoce, klubka vlny, ořechy, či velikonoční kraslice.


Přejeme mnoho radosti a zážitků při tvoření. Výtvarný ateliér malování a kreslení. Upleteme si ze slámy ošatku, která bude nejen užitečná a krásná, ale nám v současném modernizovaném čase umožní vyzkoušet si tradiční řemeslo našich předků. Zvládnutí této techniky je vcelku snadné, jen potřebujeme trochu trpělivosti. Jakmile nám ten grif přejde do krve, pochopíme, proč ji lidé používali bez.


Při tom se spirálově zatáčí a tvaruje v ošatku. Vrstvy se navzájem zachycují lýkem. Výsledkem je, že sláma je obtáčením lýka téměř celá zakryta. Chrání tak slaměný svazek, který je.


Z takzvané slaměné pásky pak sešívám větší kusy, například prostírky, ošatky , tašky, či klobouky. Další věci ze slámy pak pletu na formách. Velká část ozdob z domácí brodecké dílny je spojena s hlavními svátky roku — Vánocemi a Velikonocemi. Pro velikonoční svátky tu vznikají třeba slaměné. POHLED DO MINULOSTI 13.


Především proto, že sláma je velmi pomíjivý materiál. V zemi uhnije a zcela se rozloží, na vzduchu může být slaměný výrobek napaden škůdci, ve vlhku plísní, nebo dojde k tomu, že. This feature is not available right now.


Please try again later. Povřísla na svazování snopů (navázané prameny slámy ). Dedra jarní a velikonoční dekorace. DEDRA VELIKONOCE JARNÍ A VELIKONOČNÍ DEKORACE.


Já tam ponechávám mouku z minula. Jen více hrubou vysypu do koše. Pokud se vám už stane, že těsto se hodně přilepilo nechte buď ošatku vyschnout a přebytečné těsto odpadne a pokud se to nepodaří, tak pro jednou se nic nestane, když se ošatka vypere a dobře vysuší. Kurz je přesunutý na podzim, 6. Pletení ošatek ze slámy více.


Na kurzu si za pomoci jehly vyrobíme ošatku ze slámy a lýka, které se říká slaměnka Používá se tradičně na pečivo a jiné potraviny, ale můžete sloužit i jako dekorace Lektorkou je Jana Papírníková OŠATKY ZE SLÁMY VYROBTE SI SLAMĚNKU VLASTNÍMA RUKAMA STŘEDA 23.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky