pondělí 27. července 2015

Domácí pec na chleba

Domácí pec na chleba

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, pec je potřeba postavit na podstavec, aby byla dobře dostupná pro manipulaci s jídlem a pohodlně se v ní peklo. Z tvarovek, cihel či kamenů tedy nejprve musíte vytvořit sokl, na kterém budete pec budovat. Domácí chleba – byl to vlastně důvod proč pec postavit. Bohužel sám znám již z vyprávění, prababičky, kdy její maminka měla ve světnici domácí pec na chleba.


Jednou týdně se ve starých neckách zadělalo těsto, natopila pec a peklo se. Obnovit tradici pečení o půl. Pece na pizzu a chleba se vyznačují velkou objemovou hmotností, znamenající schopnost akumulace energie a její dlohodobé sálání, v opačném případě se jedná o gril a pečení přímo žárem z ohně.


Stejně tak pokud je kopule z plechu, tak také nebude péci sálavým teplem jako opravdová pizza pec na dřevo. Pořad: ČT - Toulavá kamera Redaktor: Roman Šulc, Kamera a střih: Jan Kubka Vysíláno: 17. Stavba zahradní pece na pečení chleba , pizzy a sušení ovoce a bylinek. Líbí se mi možnost vaření a pečení venku, a proto jsem se rozhodla (po prostudování spousty knih a návodů) uplácat z hlíny venkovní pec na chleba. Tradiční domácí chléb pečený v peci.


V den, kdy se pekl chléb, musela hospodyně brzy ráno vstávat a začít zadělávat na chleba. Z těsta utvoříme bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb. Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů.


Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme - minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem. Trochu netradičně – Správný chleba začíná správnou pecí na chleba , nebo správnou domácí pekárnou. Vzhledem k tomu, že bydlím v usedlosti, tak bych přivítal info o peci na chleba , tedy pouze ověřené info. Horkovzdušnou i normální troubu dávám zhruba na minutky na maximum, poté na 1⁰C.


Malé bochníčky peču dozlatova, cca 30–minut. Chleba je upečen tehdy, je-li jeho zvuk po poklepání na spodní stranu dutý. Pokud nemáte času nazbyt a přesto si chcete dopřát lahodný a teplý pokrm, je naše multifunkční domácí pec na pizzu, použitelná také jako elektrická pánev, to pravé pro Vás.


Je totiž ideální na rozpékání pizzy a přípravu omelet. Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní dutě je hotový. Už dávno jsem si chtěl postavit pec na chlebe nebo pizzu dle mých představ.


Kde jinde jdou vaše představy realizovat, než právě doma. Samotná stavba trvala docela dlouho, protože jsem se jí věnoval pouze o víkendech a jen tehdy, pokud byl čas. V peci můžete připravit chleba , pizzu, buchty a veškeré druhy masa. Domácí pekárna umožňuje jednoduchou přípravu čerstvého pečiva a je tak skvělým pomocníkem do každé domácnosti.


Některé pekárny kromě pečení chleba nabízejí i program na pečení sladkého pečiva, baget, těsta na pizzu nebo zavařování. Pekárna na chleba vám zajistí, že vaše pečivo bude krásně čerstvé. Vybírejte si Pece na pizzu podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na Heurece. Mít doma krásnou pec je určitě výhodou, kterou je třeba náležitě využívat.


Domácí pec na chleba

Spousta lidí doma disponuje pouze klasickou elektrickou anebo plynovou troubou, která je sice schopna vykouzli kdejaké dobroty, nicméně klasickou pec na chleba anebo peci jiného charakteru určitě nenahradí. Pokud se nemůžete rozhodnout, která pec na pizzu by pro vás byla nejvhodnější, neváhejte nás kontaktovat. Rádi si s vámi o výběru venkovní pece popovídáme. Pečení v peci na dřevo nás baví. Na různých akcích a ve skanzenech také předvádějí stloukání másla a návštěvníci mají možnost domácí máslo ochutnat.


A protože je napadlo, že nejlepší by byl chleba domácí , rozhodli se postavit na zahradě chlebovou pec a pořádat i ukázky pečení chleba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky