čtvrtek 30. července 2015

Druhy rýže

Druhy rýže

Není tedy tak docela pravda, že by tato rýže patřila jen do nějaké zahraniční kuchyně, i v Česku už má své místo,“ říká Hanaa Khodabocus, která do Česka dováží různé druhy rýže z celého světa. Je to rýže , která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Na světe se každý rok údajně sní přes 7milionů tun rýže. Existuje spousta druhů rýže , které se liší chutí, konzistencí, vůní i použitím. Ve svém ochutnávacím hledáčku se proto dnes zaměřím na nejpoužívanější druhy rýže a popíšu vám vše, co jsem se o nich dozvěděla.


Rýže je jednou z nejdůležitějších potravin na světě. Je totiž snadno stravitelná, bohatá na energii, bílkoviny a další živiny. Taky patříte mezi ty, kteří používají pouze jeden druh rýže pořád dokola na jeden způsob? Všechny druhy rýže jsou přirozeně bezlepkové, což je další významná výhoda, nejen při bezlepkových dietách. Pokud známe základní druhy rýže a jejich charakteristiky, bude pro nás snadné vařit skvělá rýžová jídla.


Divoká neboli indiánská rýže nepatří z botanického hlediska mezi klasické druhy rýže. Jedná se totiž o semena jiné rostliny – vodní trávy, která roste v bažinách. Nalezneme ji především v Severní Americe. Divoká rýže má ve srovnání s klasickou menší poměr tuku a sacharidů. Je tedy vhodnější během hubnutí.


Druhy rýže

Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny slupky. V obchodě lze sehnat dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Trojbarevná rýže spojuje tři vynikající druhy : indiánskou, parboiled a červenou. Rýže tří barev se skvěle hodí jako příloha, součást pikantních míchaných jídel nebo jako sladká varianta (minut dušená s medem a kousky citronu a ozdobená mátou).


Jeden šálek rýže uvařte ve šálku osolené vody. Kromě rýže je v paelle důležité maso (ve valencijské oblasti byl a je obvyklý králík a dříve také na vinicích běžní hlemýždi), další oblíbenou verzí je paella s mořskými plody či s kuřetem. Stejně jako je tomu u italského rizota či arabských pilafů, kvalita rýže je vždy rozhodující.


Hospodářský význam má rýže setá (Oryza sativa L.) a rýže africká (Oryza glaberrima Staud., která má svůj původ domestikace u řeky Niger), též nazývaná rýže červená. Ostatní druhy rýže jsou divoké nebo chápané jako plevelné v rýžovištích uvedených dvou druhů. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky.


Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Zpracování rýže a její druhy. Klasické zpracování rýže spočívá v loupání zrna, jeho hlazení a leštění, čímž se odstraňuje osemení s vrstvou, která obsahuje nejvíce vlákniny, vitaminů a minerálních látek.


Druhy rýže

Tak vzniká rýže loupaná. Objevte všechny druhy rýže , luštěnin a racio příloh. Hnědá rýže může pro změnu způsobit špatnou absorpci vápníku a železa a přivodit tedy jejich nedostatek pro organismus. Inspirujte se a vařte poctivá jídla s radostí a láskou pro vaše nejbližší. Zvýšená konzumace hnědé rýže se nedoporučuje převážně dětem.


Zrna mohou být krátká, dlouhá, natural. Stejně jako tisíce zdravých receptů pro lepší zdraví. Druhy rýže řešíme na Jíme Jinak. Začněte online kurzem zdarma.


Druhy rýže

Díky rýžovaru tak můžete vyzkoušet mnoho druhů rýže , které byli do teď pro vás náročné na přípravu. Překvapte nejen sebe s rýžovarem, ale i svoji rodin a známe. Připravíte jim tak velice chutné pokrmy s různými druhy rýže. Pokud chcete připravovat rýži v páře, pak je rýžovar skvělou volbou. Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne.


Ta delší, dlouhá, špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky. Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová. Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky