úterý 21. července 2015

Wasabi pěstování

Pro milovníky sushi máme tip, jak si vypěstovat vlastní wasabi. Není to těžké a zároveň vám prozradíme, která část rostliny je také jedlá a můžete ji přidáva. Vlastní pěstování wasabi. Mladé rostliny pro domácí pěstování tak zcela jistě seženete.


Pozor je třeba jen dát na to, aby se rostlina nedostala na mráz nižší než -stupňů Celsia. Ideální je proto pěstování v celoročně chráněných. Mimo tyto oblasti existuje jen několik málo dalších míst na. V Japonsku se pěstuje na terasovitých záhonech z drobného štěrku, kterými protéká čistá, studená voda.


Rukola wasabi : Když nechcete na sklizeň čekat. Pokud se vám nechce tak dlouho čekat nebo zkrátka jen nemáte pro domácí pěstování japonského křenu vhodné podmínky, pořiďte si alespoň semínka speciální odrůdy wasabi rukoly s názvem Diplotaxis erucoides. A jeho pěstování je velmi snadné, takže můžete spojit příjemné s jednoduchým a užitečným, tedy pokud máte chuť wasabi rádi.


Eutrema japonicum (Japonský křen): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej. A protože to pravé nebývá vždy k mání, je lepší si ho vypěstovat doma. Zatím není spolehlivě ověřeno, zda se dá v našich podmínkách wasabi pěstovat i jako venkovní bylina. Jinak sazenice wasabi už dnes u nás v mnohých zahradnictvích bez potíží seženete.


Wasabi toho tedy umí opravdu hodně. Pozoruhodný je i fakt, že rostlina wasabi je odolná vůči mrazu. Dokonce vydrží teploty až do zhruba -°C.


Ostatně v Japonsku roste divoce v poměrně chladných. Malínský způsob víceletého pěstování křenu. Pěstování křenu má v Čechách dlouhou tradici.


Nejznámějším místem produkce je už od 17. Zřejmě se měly dát dřív ven, aby měly více světla, i když byla zima ještě v květnu. V mnoha ohledech se podoba našemu starému známému křenu, na rozdíl od něj však vyžaduje pěstování v přenosných nádobách – k odolnosti proti mrazům má totiž opravdu daleko.


Popularita křenu wasabi u nás vzrostla až v poslední době spolu s expanzí japonského stylu stravování. Vzhledem k tomu, že wasabi nesnese mráz pod –°C, doporučuje se celoroční pěstování v nádobách s chráněným přezimováním. Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky a koření. Co je to wasabi a jak chutná?


V Čechách jsou nejvhodnější podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku. Pokud chceme křen konzervovat, potřebujeme na dkg křenu čtyři lžičky cukru, jednu lžičku soli, dcl vody, dcl oleje a octa. Chystáme-li se na nákup wasabi , můžeme se setkat se stejnojmennými náhražkami.


Koupil jsem dnes v Holešovické tržnici sazenici. Právě nápadný ztlustlý oddenek je pro wasabi typický. Oddenek má povrch v zelenobílé barvě s hrubou strukturou. Dužina oddenku je zelená, je velmi aromatická, má štiplavou chuť. Na jazyku však nezůstává tak dlouho jako chuť běžného křenu.


Na wasabi se dá narazit v divoké japonské. Rostlina je mrazuodolná, ale pouze do cca –12°C. Při mírných zimách by přezimovala se zimním krytem ze slámy či chvojí. Mnohem snadnější je pěstování jako přenosná rostlina. Jak na pěstování wasabi.


Křen wasabi je do jisté míry mrazuvzdorný, ale je jistější pěstovat rostlinu v květináči, abyste ho mohli podle potřeby velkých mrazech přemístit do interiéru. Vzhledem k velikosti, do níž wasabi dorůstá, si pořiďte raději velký květináč, kde bude mít dostatek prostoru. Rostlině nejvíce vyhovuje stinná poloha a vyžaduje vydatné hnojení.


Vypěstujte si na své zahradě WASABI. V posledních letech se wasabi stalo hitem. Křen, vedle svých chuťových vlastností, představuje i rostlinu s. Vyzkoušeno je ale pěstování wasabi v květináči jako přenosná rostlina.


Umístíme ji od jara do podzimu na. Může dosahovat výšky centimetrů a její listy, které jsou tmavě zelené a mají tvar ledviny, mohou růst do délky až centimetrů a šířky centimetrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky