pátek 14. září 2018

Damašková ocel polotovar

Technika výroby této oceli byla jedním z nejstřeženějších tajemství tehdejší doby a do postupu výroby bylo zasvěceno jen několik tehdejších kovářů. Pokud bychom pátrali po původu této oceli, dostali bychom se. Výnimočnosť damaškovej oceli spočíva v jej mechanických vlastnostiach a luxusnom vzhľade. Prodej damaškové oceli pro nožíře. Při němž se materiál zahřívá na vysokou teplotu a následně se jednotlivé kusy zkovávají k sobě.


K výrobě damaškové oceli se používají především materiály s vysokým obsahem uhlíku.

Zatímco v Asii se damašková ocel kontinuálně vyrábí dodneška, byť pochopitelně v menší míře, byla v Evropě asi od 11. Damašková ocel a výroba. Zavírací nože, kapesní nože, nože s pevnou čepelí. Ocel damasteel vzniká podobně jako klasický damašek spojením dvou či více druhů oceli. Hlavní výhodou a rozdílem je to, že ocel damasteel je nerezová a vyznačuje se jedinečnou kresbou struktury.


Mezi další vlastnosti patří houževnatost, odolnost proti oděru a vysoký lesk. Krásné jsou kombinace oceli damasteel, drahých kamenů a zlata. Vrstvy jsou navzájem pevně spojeny, nejčastěji metodou kovářského svařování.

Po vybroušení, naleptání a vyleštění. Jedním z těchto pokusů o co největší přiblížení se indickému originálu se stalo dodnes používané několikanásobné překládání a svařování materiálu. Dnes se pod pojmem damašková ocel rozumí právě tento. Polotovar lze dále tvarovat kováním a dosáhnout tak skutečně originálních vzorů, které se na povrchu hotové vyleštěné čepele zvýrazní chemicky.


Tato švédská nerezová damascenská ocel nejen, že je krásná, tvrdá, pevná a houževnatá, pochopitelně nerezne, ale vždy má vysokou kvalitu a standardní vlastnosti. Tímto způsobem se dá vytvořit damašková ocel o síle až 5vrstev. Z damašku, známého také pod názvy jako damashk, damašková , damasková či damascénská ocel , zhotovovali chladné zbraně, jež svými vlastnostmi předčili. Existují ale damaškové oceli o síle až desítek tisíc vrstev prokovaného materiálu. Taková ocel se označuje jako mikrodamašek.


Správnou volbou materiálů a správným výrobním postupem lze vyrobit čepel o tvrdosti až HRC. Tvrdost oceli přitom není. Mamutí kel je vložen i do otevíracího kolíčku na čepeli. Orientační cena nože je tisíc korun.


V dnešní době se název damašková ocel používá pro ostří s viditelnou kresbou. Vzniká kombinací dvou nebo více druhů ocelí s různými vlastnostmi. Oceli se vzájemně kovářsky svařují v homogenní celek.


Po vyjmutí a řádném vysušení, dojde k nanesení vodě odolného lepidla a následnému vložení, slepených plátku, do lisovacího stroje. Díky tomu vzniká charakteristický vzor.

Po slisování je nutné ponechat polotovar hodin, aby lepidlo uschlo. Takto získaný produkt mistr opracuje do požadovaného tvaru. Rukojeti z tohoto materiálu se v Rusku vyrábějí kvůli. Pro přípravu paketu na svářkový damašek jsem použil nástrojovou uhlíkovou ocel 3a.


Uhlíková ocel kalená parciálně (Hamon) Délka nože 25cm délka k ručce 12cm tloušťka 5mm váha dle použitého dřeva cca 1až 200g. Tento damašek má více než 1vrstev. Ocel je nerezová a má tvrdost HRC. Tato ocel má lepší vlastnosti než běžná.


Kategorie: Lovecké nože, zavírací nože, nože pro běžné nošení, investiční (exkluzivní) nože. Vytvoření vzoru se provádí stejným způsobem jako v tradiční výrobě damaškové oceli. Ocel rychlořezná drží tvrdost ostří i při vyšší teplotě než 5°C a obsahuje vysoký podíl karbidů wolframu a molybdenu.


Ve srovnání s ocelemi uhlíkovýmí a středně legovanými umožňuje mnohem rychlejší obrábění a proto vznikl i název rychlořezná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky