úterý 21. dubna 2020

Zatuchlé prádlo z pračky

Jaká je naše přirozená reakce, když zatuchlé prádlo z pračky vytáhneme? Obvykle ho dáme zpátky a přidáme o to víc aviváže. Pokud je na vině něco z níže uvedeného, ani celá lahvička aviváže a nejdražší prací prášek nepomůžou. Mezi nejčastější příčiny patří to, že jsme z nějakého důvodu zapomněli v pračce vyprané prádlo.


Zatuchlost se objeví už po několika hodinách. To, že prádlo , které po vytažení z pračky vonělo normálně, je zatuchlé , můžeme v některých případech zjistit až za několik dní po otevření skříně. Vypadá to, jako kdybychom nechali prádlo celý den v bubnu zavřené pračky , ale věším ho hne přesto páchne, zvláště tmavé, mám dojem, popisuje v jedné z webových diskusí na tohle téma čtenářka Lucie. Filtr pračky čistí pravidelně a tvrdí, že v něm proto většinou nic není. Někdy začne prádlo smrdět už po pár hodinách, jindy po pár dnech.


Stačí ho ale také skladovat na nevhodném místě. Ať tak či tak, byla by škoda zasmrádlé prádlo hned bez rozmyslu vyhodit do koše. Drtivá většina lidí dá zatuchlé prádlo do pračky , přidá aviváž a zapne nějaký delší program.


Příčin, proč vyndáváte z pračky prádlo , které nevoní, může být hned několik. Někdy už trochu smrdí,když ho vyndám z pračky vyndavám ho hned po vyprání a až uschne tak to smrdí hodně. To co při vyndání nepáchne tak pak po uschnutí zapáchá méně,ale né všechno prádlo.


Aviváž jsem nepoužívala a začla jse jí dávat od té doby co mi smrdí prádlo zda to nemůže být tím,že jí nepoužívám. I ty ale naštěstí můžete vyčistit, aniž byste museli přístroj rozebírat. Potřebuju poradit s nepříjemným problémem. Nikdy dřív jsem se s něčím takovým nesetkala, ani u minulé pračky , kterou jsme měli patnáct let, než definitivně klekla.


Prosím o radu, už začínám být opravdu zoufalá Poslední asi týden je prádlo po vyprání cítit zatuchlinou. Nejen po uschnutí, ale už ho z pračky takhle smradlavé vytahuju Vyzkoušela už jsem spoustu věcí, vydezinfikovala jsem pračku Sanytolem, dál jsem ji bez prádla projela asi půl litrem octu při 90°C, vyčistila jsem filtr, prohlédla buben, odstranila. Vyndali jste z pračky čerstvě vyprané prádlo , ale jeho vůně vám přijde taková zvláštní? Vlastně, žádná příjemná vůně se neline. A po uschnutí prádla se to ještě zhorší.


Pokud prádlo hned po vyprání nevytáhnete, ale necháte ho tam, je vždycky zatuchlé , ať ho perete, v čem chcete. Zápach z pračky je častým problémem, se kterým se v domácnosti. Může být ale také problém s dávkováním prášku a aviváže - kamarádka taky prala, vždycky vytáhla jen mokré smradlavé prádlo a zjistila, že chyba je v pračce - rozbitá - a musela si koupit novou. Pokud jste otevřeli dvířka pračky a nepříjemným zápachem se vám zvedl žaludek, znamená to, že se ve vaší pračce začaly šířit plísně a bakterie.


Bude vás trápit tak dlouho, dokud pračku. Také už se vám někdy stalo, že jste vyndali z pračky vyprané prádlo a místo povznášející vůně pracích prostředků jste z něj ucítili nevábný pach? Na vině může být hned několik věcí.


Podívejme se společně, jak se zápachu z pračky zbavit. Nové pračky mají většinou program na vlastní čištění, který je zapotřebí v pravidelných intervalech zapínat. U starších modelů by čištění mělo fungovat tak, že pračku necháte zcela prázdnou, případně do ní vložíte jeden kus prádla, přidáte speciální přípravek na čištění praček, ocet či bělidlo, pračku zapnete na vysokou teplotu a necháte. Super, měla jsem problém, že mi prádlo po praní vůbec nevonělo, spíše bylo zatuchlé již při vyndání z pračky. Vyprala jsem pračku na prázdno s litrem až dvěma octa na 90st.


VONÍ, snad na delší dobu #128521; Děkuji tedy za Vaše postřehy, nápady a návody! Jak na zatuchlé ručníky? Kdybych takové někde našla, tak bych je rovnou vyhodila, ale… Jde o to, že i když ručníky vyperu, tak okamžitě (rovnou vyndané z pračky ) smrdí zatuchlinou. Peru v Persilu sensitive, nepoužívám aviváž a ručníky nežehlím. Skládám do prádelní skříně.


Prádlo věším ihned po vyprání. Nějak se mi doma hromadí prádlo , které ať peru v čem peru, nakonec prostě stejně smrdí od žluklého oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky