středa 18. listopadu 2015

Rajčata v kbelíku

Jak na pěstování zeleniny v nádobách? Vypěstovat chutná rajčátka a papriky můžete nejen na zahrádce, ale bez problémů také v nádobách třeba na balkoně v paneláku či na terase rodinného domu. Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma, chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech.


Předpokládám, že kvalitní zemina by s občasným přihnojením vyhověla rovněž, kupovat pytlovanou je zbytečně drahé. Tyčková rajčata potřebují pravidelně vyvazovat ke kolíkům a vyštipovat výhonky, které i opakovaně vyrážejí v úžlabí každého listu. Koncem srpna pak zaštípněte, tedy odstraňte vegetativní vrchol,“ radí Vorlíček.


Pěstování v plastových záhonech je řešením pro dvorky, terasy, balkony a podobně. Vzhledem k nízké vrstvě zeminy jsou vhodné pro pěstování tímto způsobem keříčkové odrůdy, a to jak velkoplodé tak cherry. Keříčkové rajčata můžete pěstovat nejen ve skleníků, tak i na balkoně v truhlíku, kbelíku.


Tajemství úspěšného pěstování keříčkových rajčat spočívá v zakoupení kvalitních semínek, hlíny, ale i klimatických podmínek a následného ošetření rostliny. Výsadba je základ celé rostliny. Jak se liší péče o stojící a visící rajčata.


Nyní už asi čtrnáct dní postupně chodíme rajčátka ochutnávat. A můžeme tedy porovnávat, jak se lišila péče o balkonová rajčata zasazená do běžného květináče v porovnání s těmi visícími. Rostliny na terase pěstujeme bez zastřešení. Pokud špičku nezasunete dopředu, rajčata kvetou a skočí ovoce až do zimy. Chcete-li je udržet v této době na křoví, nestojí to za to - mohou hnitit.


Je lepší shromažďovat a dělat lahodnou přípravu na zimu. Spotřeba roztoku je litrů na m². Vysazená rajčata do nádob umisťujeme na vhodné slunné stanoviště, od poloviny května, kdy již nehrozí mrazíky. Rajče je na mrazíky velmi citlivé, pokud náhodou hlásí předpověď mrazíky, je možno celé nádoby na noc uschovat do domu či bytu, rostliny se po silném šoku chladem dlouho. Podle principu vaření, nezáleží na tom, v které nádobě se rajče kvásku.


Rajčata na podzim v skleníku. Vyberte si pokrmy, ve kterých vám to bude vyhovovat. Na objemu zvolené kapacity také neexistují žádná omezení. Pro pěstování v nádobách jsou nejvhodnější keříkové odrůdy s drobnými plody. Najdete v nich rajčátka červená, žlutá i oranžová.


Lze takto pěstovat i rajčata tyčková, ale ta potřebují ještě vyšší nádoby a oporu. Zda je rajče keříkové či tyčkové, musí být vždy na sáčku se semeny uvedeno. Kdo jednou ochutná vlastní rajče, nebude už chtít jiné! Můžete si vzít libovolnou odrůdu a stupeň zralosti. Stojí za to zvážit skutečnost, že zelená rajčata budou trvat déle, aby kyselé, proto, pokud si rostlina ovoce různé zralosti v jednom kontejneru, méně zralé by měly být uvedeny na dně.


Toto téma je relevantní a zní takto: než krmit rajčata během období kvetení a sady ovoce. Koneckonců, chápete, že všechny plodiny potřebují další výživu, protože úrodné chernozemské půdy nejsou zdaleka všude. Oblibu si tyto obvykle červené plody získaly především pro svoji výraznou chuť. Navíc mají jen minimální množství kalorií, takže jsou vhodnou potravou při redukci hmotnosti.


Podporují látkovou výměnu. Tyčková rajčata ve kbelíku nebo v plastovém pytli: o tom, že Češi jsou národ nesmírně vynalézavý, jsme se v minulosti přesvědčili už mnohokrát. Improvizace je nám vlastní a tak není divu, že některá z řady chytrých českých hlav. Hnojivo se aplikuje na kořeny, když se půda v sadbě vysychá. Podruhé se jódové doplňky aplikují, když jsou ovoce vázány na rajčata.


Pro přidání hnojiva v této fázi je koncentrace roztoku mírně snížena: kapky lékařské jodové kapky na kbelík s teplou vodou. Pod kořenem vysokých odrůd uděláme litr roztoku. Tak to jste mně špatně porozuměl nebo jsem to špatně napsal. V tom prosinci jsem vysel jen keříčková rajčata (odrůd většinou chladnu odolných ruských rajčat od šlechtitele Sarayeva), která budu vysazovat okolo 1.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky