pondělí 16. října 2017

Čítač impulsů schéma

Podle konstrukce, též podle použitého reduktoru je možno čítače rozdělit na binární (dvojkové), oktanové (osmičkové), desítkové (dekadické) a hexadecimální (šestnáctkové). Chci si k podružnému elektroměru udělat denní počítadlo spotřeby. Sestrojil jsem tedy čítač impulzů do kterého přivádím impulzy z rozhraní Sz elektroměru.


Jelikož elektroměr dává 800imp. Wh a mě stačí přesnost na 10Wh, napadlo mě předřadit čítači děličku osmi, čímž bych docílil 100imp. Jednoduchý čtyřmístný čítač s TTL. Toto zařízení je určené k počítání čehokoliv. Od počítání otáček až po nejrůznější počítání impulsů.


Ten posílá vstupní signál dále v BCD kódu do převodníku D147. Pokusná realizace čtyřmístného počítadla v kontaktním poli. Převodník dále rozsvěcuje jednotlivé segmenty displeje. Fotky z průběhu výroby. S (set) na předem zvolenou hodnotu PV nebo jej nulovat signálem R (reset), tedy nastavit na hodnotu 0. Použity byly dvě dvojité sedmisegmentovky WF VQE D. Q (CV=0) nebo Q PV (CV=PV) pro dotazování na stav čítání.


Třímístný čítač : Třímístný panelový čítač je konstruován jako univerzální modul pro všestranné použití. Malé rozměry a jednoduché připojení umožňují použít tento modul v měřících přístrojích, např. Kdybys chtěl čítač , tak jsem našel zajímavý na pandatronu. Nejspíš si ho postavím.


No a výpis probíhá na LCD 16xzanků. Ale nevím kdy, protože si to budu muset překreslit do eaglu. Stavebnice je určena začátečníkům. Levná náhrada drahých blikátek na jízdní kola. Digitální otáčkoměr je vhodný např k obráběcím strojům soustruhy, frézky.


Snímač je optiké reflexní infra. Elektronické čítače jsou zařízení, která se používají např. Galerie měřících přístrojů Tesla Brno, jejich základní popis a parametry.


Pokud to bude možné, přidám i dokumentaci. Kvalita fotografíí není taková, jakou bych si přál, ale bohužel nemám možnost všechny přístroje vyfotit. Nelze jen sečíst cenu součástek, vezměte si kolik. Jde o malou desku 45x35mm, osazenou součástkami optického snímače, zesilovače a tvarovačem impulsů , vzniklých přerušováním světla otáčením měřeného předmětu.


Díky potisku na plošném spoji je osazení desek velmi snadné. Po načítání nastaveného počtu impulsů relé změní stav (lze nastavit čítání dolů a po dosažení nuly relé rozepne, nebo čítání od nuly nahoru, kdy relé spíná až po dosažení přednastaveného počtu impulsů ). Uživatel je tedy zbaven povinnosti definovat přesně vzorec, podle kterého je indukčnost počítána, ale čítač si jej spočte sám na základě několika měření známých hodnot. Ahoj, hledám nějaké rozumně jednoduché (spíše začátečník, DIL, ne SMD:) ) schéma pro frekvenční čítač s rozumnou přesností a rozsahem (ale ani jedno nedokážu definovat:) - pro bastlení, ladění frekvence pro opto závory na bázi 55 pracuji s MCU, ne s audio:) ). Chcete sledovat spotřebu elektrické energie přímo z Vašeho PC?


Pokuď je odpojen od věškerého uzemnění,stačí malá neopatrnost a čítač je nenávrátně zničen a nebude fungovat. Je velmi citlivý na statickou elektřinu! Všechny takové čítače je dobré mít zabalené v AL obalu, nebo mít všechny nožky zkratované.


Stav čítače, který odpovídá žádanému počtu impulsů je pak možné dekódovat kombinačními obvody. Výsledkem může být např. Na hlavní desce najdete napájecí a řídící obvody, na druhé desce displej a tlačítka.


Obvodově pochází z dob, kdy jsem se učil navrhovat zapojení s těmito obvody. Dále, aby obvod čítal je třeba uzemnit např. Počítadlo impulsů sestavené z TTL obvodů.


Další použití přístrojové skříňky popsané v sekci Krabička. Tato na rozdíl od popsané využívá šasi z hliníkových profilů, které jsou navzájem slepené. Regulační odchýlka dP četnosti P impulsů se pak přivádí na první vstup 3. Q tvorby zapínacích impulsů. První vstupní svorka ll gonerátoru l.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky