středa 25. října 2017

Nakládané okurky rychlokvašky

Nakládané okurky na kostičky. Při loňském zářijovém setkání bývalých zaměstnanců Vodárny mi přítelkyně Maruška podala skleničku se slovy: „Ochutnej je a řekni mi“. Okurky byly výborné, snědli jsme je s manželem hned první večer. Chystala jsem se na ně celý rok a při první příležitosti jsem si podle. Velmi oblíbené jsou sezónní nakládané okurky rychlokvašky , tzv.


Jedná se o přerostlé okurky , které se vkládají do kameninových nádob a zalévají se sladkokyselým nálevem s přídavkem vinných listů, cibule a česneku.

Recepty na varenie pre všetkých kuchárov a kuchárky. Každý môže pridať svoj recept na varenie, hodnotiť recepty, komentovať recepty ostatných kuchárov a kucháriek. V diskusii sa každý môže podeliť o. Do sklenice, hliněného hrnce nebo soudku dáváme ve vrstvách propíchané okurky , listy, kopr a kolečka křenu.


Zalijeme teplým lákem a okurky nahoře zatížíme. Zakryjeme celofánem, dobře přitáhneme gumičkou a necháme na teplém místě asi týden. Receptury na ty pravé, nefalšované a nejlepší okurky se liší nejen vesnici od vesnice, ale dokonce i dům od domu.


Majkaa: Jenomže DEKO obsahuje látky, díky kterým okurky nekysají, působí totiž jako konzervant.

To, co doma vytvoříte zřejmě nejsou rychlokvašky , ale docela normální nakládané okurky , jen bez sterilace. Já dělám rychlokvašky dost podobně jako mika. Nemáme soudek, tak dáváme do velké sklenice a zakryjeme celofánem a gumičkou.


Myslím, že výraz rychlokvašky nebo kvašáky není celkem správný. To jsou skutečně letní vykvašené okurky do 7-dní na rychlou konzumaci, kde se dává vinný, višňový, případně křenový list, kopr a já dávám i česnek. Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky.


Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek. Dlouho jsem přemýšlela o tom, lze-li nějak rychlokvašky – hlavně jejich chuť – zachovat i pro delší období. Například naložit okurky do slaného nálevu, nechat pár dnů zkvasit a „polosyrové“ zavařit v zavařovacím hrnci. Zatím jsem to nezkusila, ale prý to jde.


Rychlokvašky krok za krokem, za dní si budete pochutnávat. Každý výrobce kvašáků má svůj recept, o kterém tvrdí, že je nejlepší. Vše záleží na individuální chuti. Nutné jsou pouze okurky , voda a sůl.


V redakci magazínu DOMA vyzkoušeli variantu na snímcích a byli nadšeni.

Omyté okurky vložíme do lahve a proložíme koprem a česnekem. Za 2-dny jsou vykvašené. Pikantní: okurky vkládáme do lahve s listy- dubu, višen, vinný list, černý rybíz, kopr, křen, estragon a česnek.


Pak rovněž zalijeme slaným roztokem. K okurkám přidáme deset fazolových. Postup: Okurky naskládáme do zavařovacích.


Okurky pak slijte a odřezejte jim špičky od květu (kde nebyla stopka). Spolu se zeleninou nakrájenou na kolečka naskládejte do vyvařené okurkové sklenice, sudu, kvašáku nebo jiné nádoby, ve které chcete mít okurky. Dospod dejte vrstvu listů, proložte jimi i okurky a dva nebo tři si nechte na vršek.


Příprava receptu na rychlokvašky : Okurky namočíme na chvíli do studené vody, pak důkladně omyjeme, až zůstane poslední voda čistá. Okurky propícháme vidličkou, naskládáme do litrové sklenice nebo do kameninového hrnce a proložíme kořením.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky