pátek 17. listopadu 2017

Jaký sýr na raclette

Každý host obdrží pánvičku na sýr Součástí setů je také variace koření, kterým se jídlo dochucuje dle libosti. Základem všech variant je 1g sýru raclette ( na osobu) nakrájeného na plátky a doplněného bramborami vařenými ve slupce, brambory je možno zaměnit za pečivo. Stejně tak už sýr nenapichujeme na vidlice ani špejle, ale k přípravě jídla používáme malé pánvičky, do nichž naskládáme všechny ingredience, které chceme se sýrem zapéct.


Kromě sýra, chleba a brambor můžeme do raclette přidat v podstatě jakoukoliv oblíbenou surovinu – od uzenin přes nakládanou zeleninu až po ryby či maso. Do nich si nakrájíte vhodný sýr a po nahřátí raclette grilu jej necháte roztavit. Každý má svou lopatku, z níž si může roztavený sýr servírovat na talíř, brambory nebo zeleninu. Díky nepřilnavé vrstvě se sýr z lopatky sveze hravě.


Jen je tedy třeba použít vhodný sýr. Roztavený sýr raclette s kousky uzeniny politý na malé kvalitní brambůrky uvařené ve slupce je výborná věc. Ale největší výběr jsem zatím viděl jen ve Švýcarsku odkud jsem si vozil speciální se zeleným pepřem. Sýr kupujeme origoš raclette (přímo se tak jmenuje) - buď ho mají vcelku nebo už na plátky (v Makru). Tu horní teflonovou desku nepoužíváme, stačilo jednou - celkem to prskalo dokola a mýt to potom.


Z našich dostupných sýrů to je například Blaťácké zlato, Madelan dvouplísňový sýr , ale i eidam či Žumbera. Podle chuti a potřeby je poté buď oloupejte, nebo ne. Nechte je však ohřívat na vrchní desce ,rakletovače‘ nebo jinde v teple. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek. Raclette se nejčastěji připravuje na speciálních raclettovacích grilech.


Plátky sýra se položí na zeleninu, maso, malé kousky pečiva nebo třeba krevety a zapečou se společně. Podávání Sýr uchovávejte v chladničce a vyjměte ho půl hodiny před podáváním. Teď se používají kontaktní elektrické grily s nepřilnavým povrchem. Raclette jsem si koupila a musím konstatovat, že připravené masíčko je eňo ňuňo. V dnešní době už je raclette sýr běžně k sehnání.


Jaký použít sýr na raclette. Pokud jej však nenajdete, nebo budete chtít nějakou levnější variantou, nemusíte zoufat, raclette sýr se dá nahradit, i když alespoň jednou byste jej měli ochutnat v jeho pravé „verzi“. Název sýra raclette vznikl ale teprve na začátku 20. Pochází z francouzštiny od slovesa racler, což znamená „seškrabávat”.


Je polotvrdý a připravuje se z čerstvého nebo pasterizovaného mléka. Raclette je plnotučný švýcarský sýr , což znamená, že obsahuje alespoň tuku. Dnes pod pojmem raclette rozumíme nejen sýr , ale i všechny přílohy, přístroj na opékání a způsob pečení.


Raclette však nemusí být jenom sýrové, ale můžeme na ně použít i uzené ryby, chřest, míchaná vajíčka, maso, uzeniny nebo ovoce. Na desce grilů raclette pak můžeme opékat vše, co jsme zvyklí opékat na. Ale vlastně prvním sýrem na grilování byl švýcarský nebo francouzský raclette ,“ upřesňuje Jiří Kopáček. Tučný a aromatický sýr předá zejména bramborám skvělou chuť.


Jako příloha se podávaly brambory, vařené ve slupce, nakládané okurky a mladé cibulky, uzená šunka a místní suché bílé víno. Party mini raclette na sýr - BOSKA (Sýrový party raclette - BOSKA) Party raclette určený na sýr , tenké plátky slaniny nebo cibulové kroužky apod. Dodáváno se škrabkou a třemi čajovými svíčkami.


Základní poučka zní, pokud má silnější kůrka nebo ušlechtilou plíseň, pak ano. Naopak se vyhněte obloukem čerstvým „mazacím“ sýrům jako jsou ty tavené. Nehodí se ani čerstvé kozí sýry bez plísně na povrchu, ani raclette. Mozzarellu a balkánský sýr doporučujeme nechat do salátu.


Sýr raklet neboli raclette je polotvrdý polotučný slaný sýr vyráběný z kravského mléka, které jako hlavní složka vytváří jedinečné tóny v jeho chuti. Je aromatický a jemnou nebo výraznější chuť určuje dobrá zrání. Vyrábí se jako velký kulatý bochník o váze asi 4-kg, někdy také v hranaté podobě. Nastrouhejte sýr , posypte ho na teflonovou pánev v tenoučké vrstvě a usmažte do zlatava.


Pozor na to, jakmile zhnědne víc, je hořký. Vzniklou placičku ještě horkou dejte na misku, otočenou dnem vzhůru a za tepla opatrně vytvarujte podle té misky a nechte vystydnout. Find It All On eBay with Fast and Free Shipping.


Check Out Raclette on eBay. Fill Your Cart With Color today!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky