neděle 12. listopadu 2017

Pracny recept

Obyčejně mám ozkoušený recept od mamky, bohužel nebyla doma, tak jsem zkusila osvědčené recepty z internetu. Pracny jsou krásně měkoučké ihned po upečení. Někdo dal pětku, já dávám jedničku. Nejlepší těsto na pracny co znám. Dělám je už asi let a recept jsem získala od jedné srarší paní z cukrářské rodiny a ta jej používala také hodně dlouho.


Pracny recept

A zněl jednoduše - všeho stejně. Přidávám buď skořici, nebo trochu dobrého perníkového koření. Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 1°C, horkovzdušnou na 1°C.


Medvědí pracny , či jen krátce pracny , patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví v našich domácnostech. Co je na něm lákavé není jen chuť, ale také velmi snadná příprava. Plnění do formiček hravě zvládnou i děti.


Velké pracny jsou hotové asi za až minut, malé pracničky zaberou méně. Po upečení nechte pracny mírně vychladnout. Vyklepněte z formiček a podle chuti obalte nebo zasypte cukrem (čistě moučkovým nebo směsí moučkového a vanilkového). Právě podle tvaru podlouhlých mušliček se tomuto cukroví přezdívá také medvědí tlapky. Toto kořeněné drobné cukroví je ochucené hřebíčkem, skořicí a při pečení krásně provoní kuchyni.


Recept na pracny , který uvádím, je velmi starý a. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc necháme uležet. Těsto tvarujeme do formiček, uvnitř musí být tenké, okraje uhlazené. Formičky na pracny nevymazáváme, jejich teplota by měla být stejná jako teplota těsta.


Pracny recept

Tuk už ale nepřidávejte. Vyberte si recept na pracny a připravte si chutný a výjimečný pracny pokrm, lahůdku nebo nápoj. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší pracny ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty včetně pracny. Vyklepávání šlo krásně, chuť výborná a to u nás pracny nikdy nikomu moc nechutnali. Jen jsem přidala trošku víc másla, aby se mi těsto tolik nedrolilo.


Toto jednoduché cukroví má u nás velmi dlouho tradici – na Vánoce je připravovaly již naše prababičky. Klasický recept na pracny se skládá z mouky, másla, moučkového cukru, kakaa, mletých ořechů, hřebíčku a skořice. Podle staršího receptu, který vlastním, se do nich strouhal ještě kokosový suk. Teď začínám přemýšlet, jestli nebudu inovovat, tenhle recept mě zaujal.


Ty moje pracny se však musely dělat dost dopředu. Pokud máte formičky z loňského roku, nemusíte je vymazávat, pracny jdou ven krásně samy. Pečou se na 1°C, stačí minut. Horké vyklopte a ještě za tepla vyválejte v cukru. Nebo je jako já pocukrujte, cukru je potom méně a vypadá to pěkně.


Za recept díky Herbáři. Tématické fráze: orechove pracny ořechové pracny recept pracny ořechové medvědí pracny kluci v akci recept na ořechové pracny orechove na pracny ořechové pracny kluci v akci pracny pracny kakaové s vlašskými ořechy recept pracny pracny. Mějme trpělivost, zpracování těsta na pracny trvá delší dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky