úterý 14. listopadu 2017

Zavařování jablek bez cukru

Sice jsem se rozhodla, že ji sníme jen tak bez zavařování. Přeci jen mám dva školáky a každý den na svačinku jim jablíčka budu dávat. Mám přislíbenou ještě jednu bedýnku před vánoci a tu už si zpracuji a zavařím. Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla.


A také skoro bez práce. Prostě je strčíme do trouby a počkáme.

Pak se budeme držet, abychom je. Vybíráme jen plody bez poškození či hniloby. Zásadní je také jejich důkladné umytí, dobře vymytá a vypařená sklenice, dobře umyté víčko a správná doba zavařování , popisuje inženýrka Lužná, kterak na maximální možnou míru eliminovat růst jak aerobních, tak anaerobních mikroorganismů v zavařenině. Samozřejmě první co nás napadne je ho zavařit nebo udělat marmeládu.


Na receptech mi ale vadí, že obsahují šílené množství cukru , který není zrovna zdravý. Když jsem zjistila, že to jde i bez cukru a celkem snadno, ihned jsem se do toho pustila. A výsledek je úžasný, opravdu to funguje.


Pokud se rozhodnete, že se pustíte do domácího zavařování a výroby marmelád (tady je hned deset tipů), můžete si je vyladit přesně podle své chuti.

A jestliže vám vaše chuťové buňky nebo dietní omezení velí udělat to bez cukru , klidně to vyzkoušejte. Pokud se snažíte co nejvíce omezit příjem bílého rafinovaného cukru , můžete tentokrát vyzkoušet marmeládu s cukrem třtinovým nebo například se stévií či agávovým nebo datlovým sirupem. Doporučujeme ale dopředu vyzkoušet na malém množství ovoce. Přidat do jakéhokoliv sladkého ovoce cukr je pro mě naprostý nesmysl a navíc se to nedá jíst jak je to odporně sladké.


Jsou naprosto vynikající. Méně slazené kompoty jsou chutnější i zdravější, a při zavařování jablek se mnoho cukru přidávat nemusí. Pokud ale chceme kompot sladší, můžeme jablka prosladit. K proslazení se používá cukerný roztok, připravený z vody, v které se předvářela jablka.


Voda se pouze provaří s cukrem – na litr se přidává 200. Jak vyrobit marmeládu bez cukru. Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme.


Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Zavařování jablek bez cukru Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše jablka uvaříte ve své vlastní šťávě. Z jablek odstraníme stopky a zbytky okvětí, dobře je omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky. Podlijeme je trochou vody a přiklopené podusíme doměkka.


Měkká jablka prolisujeme přes síto. Jestli se vám urodilo více jablek než kolik dokážete sníst, určitě přemýšlíte, co s nimi.

Vyrobte si doma přesnídávky! Někdo doporučuje vařit rovnou, já jsem si jablka nakrouhala v robotu a pak dala do většího hrnce. Jablečná přesnídávka bez cukru. Přesnídávky bez cukru můžeme sterilovat v troubě. Do spodní části vyhřáté trouby na 2°C vložíme plech s vysokým okrajem.


Na něj vyskládáme skleničky s přesnídávkou, zalijeme vroucí vodou a necháme je minut sterilovat. Po zavaření sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Kompot z jabłek bez cukru i sok jabłkowy bez cukru są zdrowym i pysznym dodatkiem do posiłków (można je dosłodzić miodem), dżem z jabłek i mus jabłkowy bez cukru wykorzystuje się zimą do deserów, krojone jabłka bez cukru można wykorzystać do ciasta, ostre musy jabłkowe podaje się do potraw z tłustego mięsa lub tłustej ryby.


Mus jabłkowy z owocami głogu ma działanie. Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości.


Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania dżemu z jabłek bez cukru skorzystaj z niskiego poziomu mocy:1-3.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky