středa 11. dubna 2018

Čajová lžička gramů soli

Kávová lžička Kávová lžička rovná může obsahovat. Zjistili jsme, kolik váží čajová lžička soli. Kolik gramů je jídelna - viz níže.


Mějte na paměti, že velké slané váží více, takže v jednu polévkovou lžíci z nich je pouhých gramů. Nemáš čajovou váhu a vždycky když pročítáš návod na přípravu jednotlivých čajů z Čajových Bedýnek, kde je uvedena hmotnost v gramech, tak kleješ: Proč to ta holka proboha nenapíše třeba ve lžičkách? Chcete-li sbírat takovou lžičku cukru, je nutné hloubat do misky s cukrem a pečlivě vyjmout lžíci, abyste získali největší kopec.


Je logické že jinak bude vážit čajová lžička plná vody nebo cukru. Ne vrchovatou, ale takovou zarovnanou? A kolik gramů cukru je jeden hrnek? Pokud zrovna nemáte po ruce váhu, může být pečení podle receptu docela oříšek. Když ale víte, kolik gramů čeho se na lžičku, lžíci, nebo do klasického hrnku vejde, máte vyhráno!


Sůl je pro tělo nezbytná, ale nadměrné užívání může vážně poškodit zdraví. Jen pro představu: jedna kávová lžička obsahuje asi gramů soli , což je 1procent denního maximálního doporučeného příjmu. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu Vím, co jím opět poradí, jak se zdravě stravovat. Jak ale příjem soli omezit?


Není to tak složité, jak si možná myslíte… Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli denně spořádat maximálně gramů soli (asi jedna čajová lžička ). Ovšem Češi průměrně spořádají okolo gramů denně, což vůbec není dobrá zpráva pro náš organismus. Pro každou ženou v domácnosti při přípravě nového jídla podle neznámého receptu se stává skutečným problémem, pokud po ruce není kuchyňská váha. V mezinárodním srovnání Světové zdravotnické organizace jsou mezi prvními pěti státy. Zatímco doporučená denní dávka soli je pět gramů , tedy jedna čajová lžička , Češi jí přijmou denně kolem gramů. Máte k dispozici recept, ale už v počátku, při pročítání seznamu surovin, jste na vážkách.


Čajová lžička gramů soli

Pokud rozklíčujete zkratky PL (polévková lžíce), KL (kávová lžička ) a setkat se můžete také s ČL, což je lžička čajová , vyskočí na vás „špetka“ soli nebo „hrstka“ sušených hub, to vše korunuje slovní spojení „mouka na zaprášení“ – kolik jí proboha. Takže jedním hrnkem mouky se myslí 1gramů hladké, ale až 1g hrubé nebo krupice. Hrnek cukru moučka znamená 1gramů , ale cukru krupice se do stejné odměrky vejde až 2gramů.


Ze základních potravin ještě zmiňme sůl: lžíce je asi gramů , stejné množství mléka odpovídá gramům. Vážení bez váhy: Lžíce, lžička a hrníček pomůže! Rady Domácnost Lucie 1. Asi vám také stalo, že když jste zrovna potřebovali kuchyňskou váhu, tak došla baterka, přestala fungovat nebo ji doma vůbec nemáte. Zejména u pacientů s vysokým krevním tlakem vede totiž snížení soli o tři gramy denně ke snížení systolického tlaku o pět až sedm torrů a ke snížení výskytu mozkových příhod o třináct procent. U populací s denním přívodem soli do tří gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem.


Tyto země dohromady zásobují svět procenty soli. V Indii se do těžby soli zapojují i ženy. Odborníci říkají, že zatímco pračlověk v době kamenné přijímal maximálně gramy soli za den, v současnosti je to třeba v Evropě kolem gramů za den, v Japonsku gramů , v Číně dokonce gramů.


To je asi jedna čajová lžička. Ačkoliv je to pravda - trochu soli bychom v naší stavě opravdu měli přijímat - je snadné překročit denní doporučenou dávku soli , aniž byste o tom věděli. To nejlepší, co jsme přijali, předáváme dál!


Jaká je optimální denní dávka soli ? Některá pozorování prováděná u živočichů člověku nejbližších, u vyšších primátů, ukázala, že jsou schopni bez viditelných obtíží žít při stravě, v níž celkový obsah sodíku je nepatrný. Brambory uvaříme ve slupce s lžičkou soli přibližně min. Do rendlíku nebo pánve (kdo nemá výhrady pro použití teflonové pánve, může použít i tu - nebudeme pracovat při vysokých teplotách) vložím tvaroh, máslo a sodu a zahřívám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky