úterý 24. dubna 2018

Démotické písmo

Sloužilo k zápisu démotštiny – čtvrtého vývojového stupně egyptštiny. Egyptské) démotické písmo (odvodené od gréckeho demotika „ľudové“) alebo (egyptské) ľudové písmo bolo staroegyptské písmo , ktoré sa vyvinulo zo severnej formy hieratického písma používaného na území nílskej delty, aj vývojový stupeň starej egyptčiny, ktorý nasledoval po neskorej staroegyptčine a predchádzal koptčine. Tento termín poprvé použil řecký historik Hérodotos, aby toto reformované egyptské písmo odlišil od staršího hieratického a nejstaršího. Tento termín prvý raz použil grécky historik Herodotos, aby ho odlíšil od hieratického a hieroglyfického. Výraz „démotština“ označuje na jedné straně předposlední vývojovou fázi egyptštiny a na druhé straně nový grafický systém.


Démotické písmo ( démotština ) je prechodom medzi tradičné egyptčine a koptčiny. Písmo v průběhu věků Editovat Hieroglyfy zůstávaly v užívání i během perské nadvlády (přerušené v 6. a 5. století př. n. l. ), po Alexandrově dobytí Egypta a během následující makedonské a římské epochy. Používá se téměř výhradně pro zápis řečtiny (s výjimkou koptštiny), i do jiných jazyků však pronikají řecká písmena např. Hieroglyfické písmo bylo velice složité na zápis, každý znak musel být velice precizně vykreslen, proto se postupem času objevila jeho zjednodušená podoba, která umožňovala rychlejší zápis na papyrové svitky či na střepy, které taky byly používány k zápisu.


Démotština se vyvinula z novoegyptšiny a postupně se z ní stal oficiální jazyk úředních, administrativních, právních a obchodních textů, zatímco pro jiné účely se nadále používalo písmo hieroglyfické či hieratické. Fénické písmo , vycházející z akrofonického protosinajského písma, je písmem hláskovým, fonetickým. S názvom démotické písmo sa po prvýkrát stretávame u Herodota , ktorý tak v 5. Má celkem znaků označujících souhlásky.


Oproti moderním písmům původem z řecké alfabety včetně latinky, nezná znaky pro samohlásky , podobně jako většina písem vytvořených pro semitské jazyky. Podrobné stránky o čtení staroněmeckého písma jsou na těchto stránkách (v angličtině, němčině a francouzštině). Fonts2u nabízí rozsáhlý výběr druhů písma zdarma. Stáhněte si druhy písma zdarma pro Windows a Macintosh.


Upozornění: vložil uživatel tomm a ověřil editor. Význa(v Egyptě) zjednodušené hieratické písmo pro potřeby běžného (lid.) života. Co znamená démotické písmo ? Význam slova démotické písmo ve slovníku cizích slov.


Démotické písmo

V historii Egypta se postupně vytvořily tři různé druhy písma. Bylo to hieroglyfické písmo , hieratické písmo a démotické písmo. Písma se od sebe příliš neliší, představují stejný písemný systém. Egypťané – hieroglyfy (znakové písmo ), hieratické písmo (kněžské písmo ) a démotické písmo (úřední písmo ). Hieroglyfy jsou monumentálním písmem, které je zachováno na stěnách hrobek a vytesáno v kameni.


Pro zjednodušení vznikla další písma, která míchala ideogramy s prvními fonetickými znaky (písmen). Vyzerá ako na písacom stroji. Väčšina písem sú proporciálne – čiže nie sú široké rovnako. Courier New je pätkové písmo , ktoré je charakteristické tým, že každý znak zaberá rovnakú šírku. Pri bežných písmach úzke znaky zaberajú menej miesta ako široké.


Dřík písmene — hlavní svislý, popř. Historické písmo Luxusní kroniky CZ. Hieratické písmo se zapisovalo téměř výhradně zprava doleva. V období Staré říše se psalo také shora dolů, tato praxe ale počínajíc obdobím Střední říše vymizela.


Psalo se červeným nebo černým inkoustem na různé podklady - papyrus, ostraka, tabulky, zaklínací sošky, kousky látek a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky