pondělí 25. listopadu 2019

Nadoba na kvaseni zeleniny

Na jeden kilogram zeleniny si připravte 15–gramů mořské soli, trochu kmínu, vhodnou nádobu na kvašení a něco na zatížení. Hodí se sklo nebo keramika. Pokud nemáte speciální kvašák, hodí se například velká zavařovací sklenice se širokým hrdlem. Všechny použité nádoby a zátěže před kvašením vyvařte nebo.


Jak na to: Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky, nebo ji nastrouhejte a pokud jste tak trpěliví jako já :-), nebo spěcháte, klidně ji dejte do drtiče a rozsekejte najemno. Z výše uvedeného množství zeleniny budete mít cca 5g pickles. Vyrábíme sudy na zelí všech velikostí, nádoby na pickles, hrnce a nádoby na kvašení zeleniny. Jezte mléčně kvašenou zeleninu a žijte zdravě.


Podobné fráze na Sleviste. Rychlokvašená zelenina je křehká, křupavá a nabitá vitaminy, minerálními látkami a enzymy. Právě ona vám (malá miska denně či obden) zajistí přísun potřebných látek především v zimních měsících až do jara, kdy zdroje čerstvé tuzemské zeleniny jsou omezené (dovážená zelenina je dražší a často bez chuti).


V nakládací nádobě můžete nakládat i spoustu jiných druhů a kombinací zeleniny a mas. Například směs vuřtů s cibulí, okurkami, mrkví a podobně. Dle Vaší fantazie lze kombinovat cokoliv včetně marinování masa před vlastní úpravou.


Pokud odendáte pružinu od víka lze využít nádobu na nakládání hermelínu. Nádoba s pružinou na pickles. V naší nabídce máme plastový hrnec kvašák na pickles s nerezovou pružinou. Umělohmotná nádoba má objem l. Víčko umělé nádoby je vybaveno pevným zacvakávacím mechanizmem.


Teď jsem zrovna tvořil nádoby na PICKLES. Výrobek je určen na domácí přípravu zkvašené zeleniny tzv. Víčkem je prostrčena tyčka, která ústí do těžítka, které tlačí na zeleninu. Zeleninu je důležité předem důkladně očistit a omýt a poté podle libosti nastrouhat, nakrouhat či nakrájet na stejnoměrné nudle či nudličky nebo plátky.


Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo. Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny , které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví…. Jaké jsou základní principy úspěšné fermentace zeleniny mléčným kvašením? Co všechno lze kvasit a jak při tom postupovat?


Tento druhý díl seriálu o tom, jak a co fermentovat navazuje na díl první věnovaný důvodům, proč fermentovat. Foto: Zelenina v nádobě připravená k fermentaci. Co přesně je fermentace?


Ta správná nádoba na kvašení dokáže zázraky – jako kouzlem budete mít lahodné zelí, nakládané okurky, utopence, hermelíny, ryby a další dobroty. Domácí víno je také delikatesní záležitostí. Tak neváhejte a objednejte si nádoby na kvašení z naší nabídky.


Pan hrnčíř hrnce vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Zelí nakrouhejte na 2–milimetry široké proužky, cibuli rozkrojte na půlky a nakrájejte na tenké plátky.


Vše nasypte do velké mísy a důkladně promíchejte. Plňte do nádob, do kterých obsah napěchujete tak, aby mezi jednotlivými kousky zeleniny bylo co nejméně vzduchu. Po vykvašení udržujte zeleninu. Je to metoda velmi levná a jednoduchá a probíhá vlastně úplně sama za pomoci přirozeně vzniklých bakterií mléčného kvašení.


Na kilo zeleniny budete potřebovat jen – gramů mořské soli a trochu kmínu, vhodnou nádobu a něco na zatížení. Pickles vás rozhodně nezruinují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky