středa 13. listopadu 2019

Mrazák v mrazu

Zatím co pro lednici ° je ok a nemusí spínat, pro mrazák je to nedostačující. Doporučení je tedy dvoukompresorová lednice. Vím to, protože sám jsem stímto měl problém na chatě kde mi dvakrát v zimě vitekl.


Další údaje, které by Vás měli zajímat, jsou hodnoty mrazícího výkonu, akumulační doby a neodmyslitelné ukazatele v podobě hvězdiček. Umožňují regulovat nezávisle chladničku a mrazničku, spodní mrazák je také obvykle větší, přehlednější, protože na rozdíl od horního má zásuvky a při výpadku proudu teplota stoupá pomaleji. Jednomotorové lednice mají termostat v chladničce a mrazák je stabilně nastaven na -°C. Nelze v nich tedy zamrazovat a při.


Jak se chová mrazák za mrazu ? Prý nevydrží nízké teploty. Ano, nevydrží nízké teploty a nemrazí, vše se rozteče a když to objevíte pozdě, tak se potraviny zkazí. Musíte přihlížet při koupi na tří. Už máme správný mrazák i vhodné nádoby na uchovávání.


Mrazák v mrazu

Můžeme se tedy pustit do samotného zamrazování potravin. A právě v tomto bodu lidé nejčastěji chybují. Mnohdy totiž mrazí intuitivně nebo podle toho, co je v dětství naučili doma.


Některé potraviny přitom můžete špatným postupem zcela znehodnotit. Například to s těmi lednicemi vím z těsného kontaktu i praxe ze servisu ledniček. Další praktické potvrzení mám z toho, že v době, kdy se ještě psi nekrmili granulemi, tak brácha měl starší mrazák v nevytápěné dřevěné kůlně a tam měl maso pro psa. Běhal tam v létě v zimě i za mrazu. Ani správná teplota vám ale nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené.


Od těch aromatických vám také může načichnout všechno, co v mrazáku máte. A věřte mi, jahody vonící po česneku nikomu chutnat nebudou. Dále pračku odpojte od přívodu elektřiny i vody současně,“ radí Pavel Šramota a vysvětluje, že většina moderních praček a také myček nádobí jsou sice vybaveny funkcí proti vyplavení tzv. Pak v případě prasklé hadice potopě nelze zabránit. Nejprve jej smícháme s vodou v doporučené koncentraci a poté roztok stříkáme přímo na květy.


Pokud teplota klesne k bodu mrazu , postřik vytvoří tzv. Je jedno, v jakém stavu je plánujete dát do lednice, vejce nejsou k zamrazení vhodná. Pokud je dáte do mrazničky syrová, popraská vám skořápka a obsah vyteče do zásuvky, uvařená zase změní svou texturu a jsou prakticky nepoživatelná. Pokud nemáte zbytí, jediný způsob, jak lze vejce zamrazit, je, když oddělíte žloutky a bílky do vymytých nádob vhodných do.


Při spaní v mrazu funguje základní fyzika. Shora vás hřeje vrstva peří nebo dutého vlákna (přesněji řečeno nehřeje – vzduch v izolační vrstvě jen brání úniku vašeho tělesného tepla). Spacák ale prolehnete, takže dole se jeho izolační vlastnosti blíží nule. Pokud pod sebou nemáte dobrou podložku, studená země. Stačí jenom strávit pár minut v extrémním mrazu.


Jižní Čechy to jsou hlavně zámky, hrady, památky. Jenže jediné vědecky potvrzené účinky, které kryoterapie zaručeně má, jsou ty nežádoucí. Tek v dežju in mrazu – v vsakem vremenu. Pred tekom si obvezno namestim še trak za meritev srčnega utripa in tekaško uro, ki ji pravim kar multipraktik!


Zna skoraj vse in nikoli ne laže. Rada tekmujem sama s seboj zato rada merim svoje dosežke. Toto však platí pro samostatný mrazák.


U jednokompresorové jednotermostatové kombinace chladničky s mrazákem, je situace zcela jiná. V tomto případě musí být lednice v teple U dvoukompresorové kombinace při umístění v mrazu hrozí zmrznutí obsahu ledničky. Běhání v zimě a mrazu se není třeba bát!


Jakmile spadne teplota pod bod mrazu , začne se všude řešit: do kolika mínusových stupňů se dá běhat, do kolika stupňů je to zdravé a kdy už je lepší vůbec nevystrkovat nos a zůstat někde pěkně v teploučku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky