pátek 27. prosince 2019

Tukové těsto

Tukové těsto : máslo 3gramů. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Dno mísy i těsto jemně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teple vykynout na dvojnásobný objem - asi hodinu. Každý bochníček jednotlivě rozválíme. Těsto vyválíme do obdélníku.


Jeden okraj složíme do středu a druhý přehneme přes něj, až vznikne čtverec.

Očistíme od mouky, zabalíme do fólie a necháme v lednici minut odpočinout. Tento postup zopakujeme dvakrát. Rozpis je na kg těsta. Z tukového těsta připravíme na vále „bochánek“, který uložíme do chladničky.


Do mouky přidáme všechny přísady a vypracujeme vláčné těsto. Já mouky více nedávám, jen co se zapracuje při podsypávání u válení plátu. Pak je to moc moučné, a aspoň mě to docela praská a také se hůře spojuje udělátkem k sobě.


Do mísy si nalijeme vodu přidáme droždí a cukr vše promícháme, aby se droždí a cukr rozpustili.

Přisypeme ostatní suroviny a necháme propracovat na hladké těsto s puchýři. Tu namažeme druhým těstem až do krajů. Placku přeložíme na třetiny podélně a ještě příčně. Octové těsto místo listového - recept: Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto , necháme v lednici odležet.


Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého a vložíme ho na jeho jednu polovinu, druhou přeložíme a těsto rozválíme, přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál a rozválíme ho do čtverce. Takto učiníme – rozválíme, přeložíme na třetiny. Jinou možností je rozválené těsto přeložit na polovinu a pak ještě na čtvrtinu, takže se zmenší na rozměr, který snadno uchopíte do ruky.


Takhle poskládané těsto položte do formy, aby špička čtvrtkruhu ležela přesně uprostřed formy, a pak zase těsto rozložte. Opatrně rozválíme, dáváme pozor, aby tuhé tukové těsto neprotrhlo vodovou vrstvu. Pokud pracujeme v chladné místnosti, můžeme postup zopakovat ještě jednou. S rozvalováním a překládáním přestaneme ihne jakmile tukové těsto začne měknout.


Na tukové těsto smícháme mouku s tukem a dáme do lednice. Lepek je důvo proč byste tuk neměli do těsta zapracovávat prsty, ale nějakým jiným nástrojem. Listové těsto : základní suroviny jsou mouka, tuk, vejce, ocet a sůl.


Poměr tuku k mouce je 1:1–a je závislý na kvalitě mouky.

Přeložte jej do obdélníku tak, aby protilehlé strany směřovaly do středu, znovu rozválejte a znovu přeložte z opačných stran. Rozválené tukové těsto položíme na. Pečou se z něho různé druhy slaného pečiva.


Křehké těsto se připravuje z hladké mouky, másla, cukru a vajec, po jejich smíchání se před další úpravou nechá tzv. Používá se především na pečení slaných moučníků. Pak kynuté těsto překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na čtverec, jehož strany budou pokud možno dvojnásobné, než je hrana tukového kvádru. Protože tukové těsto položíme doprostřed kynutého plátu (na koso) a překryjeme je volnými cípy – jako psaníčko.


A pak, že je geometrie k ničemu! Toho docílím, když dělám jednotlivé vrstvypřekládáním vodového těsta, které se neslepí s tukovým. Pokud to nastrouhám, je to lehké tukové a vzdušné těsto , ale ani náhodou ne listové. Nazývejme dámy věci pravými. Můžou se z něho péct slané i sladké druhy pečiva různých tvarů.


Vaflové těsto připravíme velmi jednoduše a rychle z několika základních surovin. Nad domácí listové těsto není. Mám v oblibě špaldu nebo kamut.


Nebojte se celozrnných mouk, nebo kombinací. Výroba je velmi jednoduchá a výsledek bezkonkurenční.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky