úterý 24. března 2020

Zavařování jablek ve vlastní šťávě

Taky je krouhám a zavařuju ve vlastní šťávě a jsou dobrý. Ta kyselina se může dát, ale není nutná. Já bych spíš řekla, že je dobrá hlavně na to aby jablíčka zůstaly světlý, ale vyzkoušený to nemám. Ovoce ve vlastní šťávě nevyžaduje cukr vůbec.


Pokud si práci dobře naplánujete, rozmyslíte si postup a připravíte všechny potřeby, pak nezabere ani mnoho času.

Kompot je ovoce zalité slabým cukerným roztokem. Krom zavařování jablek doporučujeme vyzkoušet si i zavařit kdoule, ovoce příbuzné jablku. Probíhá klasickou sterilací při teplotě ž 85° Celsia v zavařovacích sklenicích.


Uzavřené sklenice s jablky v zavařovacím nebo i obyčejném hrnci necháme po ukončení sterilace v horké vodě ještě přibližně 3. K zavařování jablek se hodí všechny plody – plané, padané, kyselé i vyzrálé. Podle jejich jakosti a zralosti je můžeme zpracovat na různé druhy zavařenin. Z málo zralých , padaných jablek se připravuje rosol, marmeláda nebo domácí pektinový přípravek.


Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.

Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky. Vepřové ve vlastní šťávě je velmi chutné, dělala jsem dle receptu. Jen doporučuji dát méně pragandy, pro ty, co méně solí. Na dovolenou se pak hodí a velmi dobře chutná.


Příprava receptu na broskve ve vlastní šťávě : Broskve omyjeme, oloupeme, pokud nejdou loupat, ponoříme je v cedníku na chvíli do vařící vody mírně okyselené kyselinou citrónovou a hned ochladíme ve vodě studené. Zavařuji tímto způsobem i např. Rukou potom snadno slupky stáhneme, broskve rozkrojíme na půlky a odstraníme pecky. Vhodný recept na kompot vhodný i pro diabetiky.


Pikantní mušle s citron. Jablka ve vlastní šťávě. Ono kolikrát stačí jen špetka. Zralé švestky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a naskládáme je řeznou stranou do sklenice. Upevníme víčky a sterilujeme minut při °C.


Takto zavařené švestky jsou vhodné jako náplň do knedlíků a buchet, na koláče i jako kompot pro diabetiky. Houby ve vlastní štávě Pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem Třešně ve vlastní šťávě Můj vlastní kuskus Rizoto s vepřovým masem ve vlastní … Vepřové plátky v gulášové šťávě Vepřové maso ve vlastní šťávě Houby ve vlastní šťávě zavařené v mikrovlnné. Kroky uchování: Elastická, zralá, nezničená kg jablek k umytí.

Je-li to žádoucí, může být jádro odstraněno. Uložte vrstvy ovoce: vrstvu jablek , vrstvu cukru. Pro kg jablek potřebujete 5g cukru. Protože jsem děvče opatrné, přistoupila jsem k tomu komplexně. Mám tu tedy pro vás recept na zavařené pečené vepřové maso.


A aby toho nebylo málo, tak jsem místo obyčejné soli použila takzvanou pragandu – tj. Sterilované švestky ve vlastní šťávě se nám v zimě budou určitě hodit. Představte si situaci, že máte jablka i chuť zavařovat, ale doma chybí. Já zavařuju bez cibule a bez koření, jen ve vlastní šťávě.


Jakmile se cukr rozpustí, přidejte jablka. Vařte po dobu 5-minut, dokud se kousky jablek nerozpadnou. Odstraňte zbylou šťávu. Rozdělte kyselinu citronovou do sklenic – zabraňuje zhnědnutí jablek a přidejte horká jablka. Pořádně zavíčkujte a vařte ve vodní lázni po dobu minut.


Nepotřebujeme cukr ani nálev, ovoce si samo pustí při sterilizaci šťávu. Jde o rychlé zavařování , u kterého můžeme využít i blanšírování, většinou se však provádí klasickou sterilizací – do sklenic pokládáme nepředvařené ovoce. Brusinky přebereme a propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme je do mísy, přidáme cukr, promícháme a necháme asi hodinu odležet.


Až brusinky pustí šťávu, dáme je do kastrolu a vaříme zvolna ve vlastní. Klasický recept na uchování vepřového masa je jeho zavařování nebo konzervace ve vlastní šťávě. Málo kdo ale disponuje strojkem na zavírání plechových konzerv a proto se obvykleji používá cesta zavařování do sklenic.


Hodí se jako konzerva na dovolenou nebo na chatu, kde ji lze dále upravit na různé způsoby. Houbařská sezona je aktuálně na svém vrcholu. Z lesa si nosíme doslova tuny hub, a tak není od věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky