pondělí 18. dubna 2016

Medovina vyroba

Teorii máme za sebou a můžeme začít „vařit“! Uvozovky jsou zde na místě, protože my používáme kvašení za studena, tedy při °C. Je to sice delší proces, výsledná medovina nicméně obsahuje více aromatických látek a má lepší chuť. A tak jsme u něj už zůstali. Plný demižon opět opatříme kvasnou zátkou.


Pokud je medovina sladká, ponecháme ji při pokojové teplotě (– °C) dokvasit (zátka probublává, na hladině se tvoří bublinky).

V případě, že je medovina dokvašena, přemístíme ji do místnosti s teplotou – °C (např. do sklepa). Hotová medovina je po jemné filtraci čerpána ze sklepních prostor do nádrže plnící linky. Na konci linky jsou lahve ukládány do kartonových krabic a převáženy do skladu hotových výrobků. Enzym je bílkovina a výrobci medoviny vyrábějící medovinu studenou cestou by měli, pokud nechtějí mít v hotovém produktu bílkovinné zákaly, čiřit. Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let.


V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale medovou vodu. Tak ako všetko hodnotné, aj výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne rok. U barikovej medoviny sa proces výroby predlžuje o ďalší rok jej zušľachťovaním dlhodobým.

Jediné, co doporučuji, jest přísada chmele, na l asi tolik, co zavřeme do hrsti. Chmelem se zeslabí medová příchuť, medovina má slabě, ale příjemně nahořklou příchuť, také lépe kvasí. Odvar z přísad se zcedí. V dutinách stromov, kde žili včely med skvasil s dažďovou vodou. Medovina tu bola skôr ako človek.


Vznikla tak prvá medovina. Keď ju objavil zvedavý človek, zachutila mu natoľko, že začal s výrobou pre svoju vlastnú potrebu. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Spočítali sme, že kým medovinu naplníme do fliaš, ochutnáme ju celkovo počas výroby a zrenia viac ako krát. Se zpracováváním zbytků je trochu počítání a práce navíc, ale není to nic hrozného.


Ako vplýva medovina na zdravie? Ak použijeme kvalitný med potom sú aj účinky medoviny silnejšie. Alkohol v medovine zase podporuje prekrvenie a látkovú výmenu organizmu. Tiež sa hovorí, že medovina znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka medovine by sme mali cítiť vitálni a tešiť sa.


Nemělo by to trvat déle než hodinu. Vychladlý roztok vlijeme do čistého, vysířeného soudku nebo demižonu.

Správná medovina je prúzračně čistá, zlatavé barvy, výrazně vonící po medu a koření. Chutná sladce, jemně, s mírně nahořklou dochutí vyzývající k dalšímu napití. Při psaní toho to blogu mám před sebou skleničku - napoleonku, do tří čtvrtin naplněnou medovinou, s plátkem limetky a kostkou ledu. Ak medovina stále kvasí, uzavrieme opäť na voľno a necháme ďalších niekoľko týždňov pracovať a potom rovnakým spôsobom stočíme.


Dokvasenou medovinou naplníme demižón až po okraj, pevne uzavrieme a necháme aspoň šesť mesiacov zrieť v tme a chlade.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky