pondělí 25. dubna 2016

Pwm regulátor s proudovou ochranou

Tento příspěvek volně navazuje na téma Efektivně na PWM a ukazuje jak je možné v praxi obvod pro generování PWM využít. PWM pulsní regulace vhodná pro regulaci výkonu DC stejnosměrných motorů. Regulace je jištěná proti proudovému přetížení, proti podpětí (ochrana vybití baterie), možnost ovládání regulátorem s Hallovými snímači, nebo potenciometrem.


Rozsah regulace – výkonu. Možnost blokace brzdovým spínačem. Slovensku jedničkou pro svobodné sdílení souborů. Nahrávejte, sdílejte a stahujte zdarma. Kredit umožní i stahování neomezenou rychlostí.


S kreditom aj neobmedzenou rýchlosťou. Proto jsem sehnal pedál od jakéhosi šicího stroje kde je ošem jen řada sériově spojených rezistorů jenž se plíšky. Prakticky nezničitelný regulátor s MOSFET tranzistory, s přepěťovou ochranou a ochranou proti indukčním napěťovým špičkám. W PWM rozsah: ~ Proud: Max 10A.


Základem zapojení je integrovaný obvod uA7(MAA723). Je to napěťový regulátor s proudovou ochranou. Je schopný dodat proud 1mA bez výstupního tranzistoru. Maximální výstupní napětí je 40V. Výstupní napětí zdroje je v rozsahu - V. Moc pěkný regulátor , ale ne pro sériový motor.


Při malých otáčkách se motor nebude dobře rozbíhat. Při odlehčení budou otáčky stoupat, při zatížení hodně klesat. To je právě u regulátorů s tyristorem vyřešeno, ale jak píše kolega Vaněk, pro vrtačku to moc dobré není. Regulátor je vybaven proudovou ochranou proti přetížení např.


V Je možno použít 12V transformátory pro modelovou železnici (např. FZ ROCO, apod.) nebo běžně dostupné DC 12V adaptéry s proudovou zátěží - 2A. Stejnosměrný PWM regulátor s čtyřmístným LED zobrazovačem umožňuje regulovat výkon stejnosměrných motorů v plném rozsahu ~ 1 s proudovým zatížením až 30A, kontinuálně 20A. Vše uzpůsobeno pro montáž na panel.


Na závěr bych upozornil, že regulátor není vyzbrojen ochranou proti přetížení a zkratu - zde šlo o názornost a jednoduché řešení regulace, z běžně dostupných součástek, které se snad každému bastlíři válí v šupleti, nebo je lze snadno natěžit ze šrotu. Domnívám se však, že se takovýhle MOSFET s DIODOU zas tak snadno zničit nenechá. Ukázka z výsledků hledání. PWM regulátor otáček motoru DC 12V 24V 6-30V Max 8A Display PWM regulátor otáček motoru s LED displejem. Levný způsob solárního nabíjení s IPochranou.


Stabilizuje výstupní napětí pomocí PWM. Obousměrný regulátor otáček pro stejnosměrné motory s ochranou proti přepólovaní – PWM DC 6V-28V 3A reguluje výkon počtu otáček nízkonapěťových elektromotorů motoru, pomocí otočného potenciometru ,pomocou kterého můžete dolaďovat otáčky. Tranzistor Ta součástky kolem tvoří proudovou ochranu. Průchodem proudu vzniká na Rúbytek napětí.


Tím se zmenší napětí na řídící elektrodě a tranzistor se přivře. Zdroj konstantního napětí se změní na zdroj konstantního. PWM 13kHz regulátor výkonu DC motoru V - V, 10A. Pro kontrolu výkonu zařízení napájených v rozsahu - 40V DC.


Výhody PWvysoká účinnost, zůstává zachován vysoký kroutící moment, nízké tepelné ztráty. Specifikace: Pracovní napětí: DC 12V - DC 40V. S ochranou proti přepólování a přetížením. Pulzní regulátor - modul.


Osazená funkční deska pulzního regulátoru. Modul je určen pro vlastní vestavbu, např. Jeho součástí není stabilizátor napájecího napětí a přepínač směru jízdy.


Tato cívka spolu s velkou filtrační kapacitou tvoří LC filtr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky