středa 8. února 2017

Turecká káva původ

S kávou připravovanou v Turecku má společný jen název. Turecká mokka je všeobecně asi jedna z nejsilnějších káv co se obsahu kofeinu týče. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u „českého turka“.


Pravá turecká káva je ve většině případů připravována rovnou s cukrem a kořením. Používá se skořice, vanilka a kardamom. Káva – nápoj pro chvíle pohody. Požívání kávy se v Turecku stalo vášní a odtud se tento zvyk postupně rozšířil i do ostatních evropských zemí. Ačkoli šlo nejdříve o velká přístavní města (Benátky, Marseille, Amsterodam, Londýn, Hamburk), do konce 17.


Naše káva je pražena každý týden, déle zrnkovou kávu neskladujeme, aby nedegradovala na kvalitě. Toto je jeden z hlavních rozdílů mezi naší kávou a kávou ze supermarketů, kde leží 6-měsíců. Jak by po takové době mohla mít aroma? Ve světě existují dva základní druhy kávy, zkráceně káva Arabica a káva Robusta. Chuť kávy vychází z tradiční kávy, avšak je mírně do kysela a má plnější kořeněnou chuť.


Metoda zpracování: Sušení na slunci. V rámci České republiky se nám při slovech turecká káva většinou vybaví zuby plné přeluhovaného lógru a pití nepřilíš kvalitní kávy, zalité vřelou vodou. Toto ale od džezvy rozhodně nečekejte.


Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první. V restauracích je kvůli složité přípravě docela drahá. Turecká káva se složitě vaří už s cukrem v nádobě zvané džezva ležící v horkém písku. Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie.


Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech. Filtrovaná káva přes Aeropress, Chemex nebo Hario Vje nejlepší se světle upražená kávou od těch nejlepších pražírně výběrové kávy.


Výběrová káva na filtr. Středně sladká turecká káva se jmenuje ortac, hořká je sáde a šeterli je velmi sladká. Pohostit někoho kávou znamená vzdát mu úctu. Co všechno patří k Turecku? Turecký se me turecké kalhoty, lázně, záchodky, turecký půlměsíc.


Zásluhou Turků, kteří obléhali Vídeň, se do střední Evropy se dostala turecká káva a také turkyň, tak se dodnes na Moravě říká kukuřici. Hlavní dominantou pražírny je výběrová káva sladká jako cukrátko. Kluci Ondřej Štoksa a Jarda Slamečka vkládají do kávy své bohaté zkušenosti a jejich aktuální produkci můžete exkluzivně zakoupit pouze na portálu Kofio.


Přibližně dvě čajové lžičky jemně mleté kávy se nasypou do džezvy společně s jednou lžičkou cukru a zalijí se vodou. Směs se poté přivede k varu a následně servíruje. Tato příprava kávy je populární a tradiční v Česku a na Slovensku. Tento způsob přípravy kávy není v jiných zemích obvyklý a má své nevýhody.


V prvních minutách louhování se do. Původní arabský název je cezve, což se v ottomanské turečtině vyslovuje jako džezva. Takto připravená káva je mnohem otevřenější a má dokonalé aroma. Turecká kuchyně patří spolu s čínskou, italskou, francouzskou a mexickou k pěti nejbohatším na světě.


Jejím základem jsou hlavně recepty, pocházející z dob osmanských Turků, kteří byli přirozeně v průběhu historie ovlivňováni balkánskou a středovýchodní kulturou. Naše káva vybraná pro espresso (především domácí kávovary či moka konvičky) je silnější chuti a má výraznější aroma s nahořklou chutí a charakteristikou mléčné čokolády, melasy a lískových oříšků. Lze ji obvšem připravovat i filtrací. Tato káva je připravována ze směsi dvou káv.


Etiopie, kde se dodnes nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Původ bychom marně hledali v Turecku. Svůj přívlastek získala nejspíš díky obecné historii kávy a nesprávnému tvrzení o původu kávy vůbec.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky