pondělí 6. února 2017

Wasabi křen sazenice

Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Zahradnictví Krulichovi - zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky a koření. Jde o japonský druh křenu o dost silnější chuti, než náš křen selský. Konzumuje se jak jeho kořen, tak i listy, ze kterých se připravuje pikantní wasabi salát.


Křen wasabi je všeobecně považován za jednu z nejobtížněji pěstovatelných rostlin. Vyžaduje vlhké prostředí a stabilní teploty. Je také velmi citlivé na choroby, zejména je-li sázen ve velkém množství. Přínos ze vzrostlého wasabi ovšem vyvá.


Jinak sazenice wasabi už dnes u nás v mnohých zahradnictvích bez potíží seženete. Pěstování wasabi Pozoruhodný je i fakt, že rostlina wasabi je odolná vůči mrazu. Dokonce vydrží teploty až do zhruba -°C.


Japonský křen by měl růst ve stínu. Máte rádi pravou japonskou kuchyni, sushi, sashimi a jiné delikatesy? Patříte mezi otrlé konzumenty pálivých asijských jídel?


Vypěstujte si vlastní, pravé wasabi , které dostanete pouze v nejlepších restauracích. Nenechte se šidit levnými náhražkami a nastrouhejte si pravé wasabi z domácí produkce. Jeho pálivost se více podobá pálivosti hořčice než palu v chili papričkách. Produkuje také silně aromatické páry, které stimulují dýchací (nosní) průchody.


Nastrouhaný kořen slouží nejčastěji k přípravě křenové nebo tatarské omáčky, ale také na různé krémy se šlehačkou nebo s mlékem, k ochucení masa, uzeného jazyku, ovaru, uzenin či ryb. Pěstuje se hlavně kvůli svým kořenům , které jsou velmi zdravé a plné vitamínů (A, C a další). V posledních letech jsou už sazenice v Česku běžně dostupné. Sehnat se dají na trzích, v zahradnictvích i na různých e-shopech.


Cena za sazenici se pohybuje v průměru okolo 100–1korun. Vypěstovat si je ale můžete i sami doma ze semínek, jich pořídíte v ceně okolo korun. Wasabi ze sazenic, nebo semen? On totiž není křen jako křen – a ten japonský se jmenuje wasabi.


Po celou dobu růstu se musíme starat, aby měla rostlina dostatek vláhy. Semena a sazenice – wasabi , nabídky – prodám, prodej, inzerce. Má ráda hojnou zálivku, nevadí jí ani trvale naplněná podmiska. V čechách se pěstoval vynikající křen u Malína, ale nějak se mi nedaří zjistit zda se tam ještě nějaký pěstuje a zda se dá osvědčená česká odrůda někde získat.


Zbytek oddenku zabalíme do fólie do lednice, jako křen nebo zázvor. Nastrouhaná hmota je velmi jemná, světle zelené barvy a velmi velmi ostré chuti! Chuť ostrosti se po polknutí rychle ztrácí, není to jako u feferonek. Pravé chuti wasabi tak však samozřejmě dosáhnout nelze.


Samotné wasabi chutná hořce, lehce pálivě a skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé sushi rýže. Patří do čeledi Brassicacae, kam se zařazuje například i zelí, křen nebo hořčice. Koupil jsem dnes v Holešovické tržnici sazenici křene wasabi v akci za pouhých 6- Kč. Prodavačka mi řekla že ji u nás lze pěstovat volně v půdě ale na zimu je třeba kořen vyndat.


Milovníci japonské kuchyně jistě znají jeho ostrou chuť. Jeho srdčité listy můžeme použít do salátů, kořen zpracováváme jako známý křen. Chřest (Asparagus officinalis) - extra velké 2leté sazenice. Pokud chceme křen konzervovat, potřebujeme na dkg křenu čtyři lžičky cukru, jednu lžičku soli, dcl vody, dcl oleje a octa.


Rostliny našich babiček - chřest. Křen selský - Armoracia rusticana SAZENICE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky