pátek 7. dubna 2017

Regulace otáček motoru se zpětnou vazbou

DEWALT DW331K-QS Pila přímočará 701W. Neřešil jste někdo regulátor výkonu univerzálního sériového motoru se zpětnou vazbou ? Jde mi o regulaci motoru z pračky (cca 350W) s tachogenerátorem. Otáčky to přesně držet při jakémkoli zatížení nemusí, ale aby se mi motor nezastavoval při zatížení.


Použití bude na malý soustruh. Regulátor otáček - 1 se zpětnou vazbou a včetně krabičky. Stavebnice není určená dětem a začátečníkům, neboť se při montáži a oživování pracuje se síťovým napětím 230V. Pokus o regulaci stejnosměrného komutátorového motoru z pračky se sériovým buzením. Lze regulovat na konstantní otáčky.


Moment je v rozsahu regulace konstantní. BG 4THROTTLE BODYINTAKE CLEANER 4g. Rozměry desky jsou 4xcm. Elektronická stavebnice obsahující kompletní sadu součástek, plošný spoj a návo popřípadě další prvky dle specifikace. PWM regulátor otáček motoru 8A.


Regulator používá PWM (pulzně šířková modulace) využívající změny šířky proudového impulzu do motoru. Při pulzní regulaci zůstává. Stejnosměrné elektromotory s elektronickou komutací, označované jako motory EC, se používají v případech, kdy je vedle význačných vlastností komutátorových motorů navíc požadována také velmi dlouhá doba života pohonu.


I tak stabilizace otáček motoru není nijak zvlášť účinná. Co se ti konkrétně hřeje - triak by se nijak zvlášť hřát neměl, alespoň ne tak, aby ho nebylo možné uchladit. Spínání v nule by zahřívání neřešilo a regulace by musela být řešena vynecháváním půlperiod což by se dost projevilo na chodu motoru a. Jednoduchý způsob regulace používali komedianti ( lunapark ) vodivá nádrž rozdělena do tří izolovaných komor,naplněna vodou s obsahem kuchyňské soli ,to byl jeden pól druhý pól byly měděné segmenty,které obsluha ponořovala do nádrže pomocí špagátu.


Dnes by to asi ale neprošlo přes kontroly revizních techniků. Aha, a víte to určitě, já jen abych nevyhazoval peníze. Totiž někdo mi poradil v elektrodiskuzi před nějakým časem, že když chci regulovat otáčky el.


To je to , že mateš názvem - tedy převzatým názvem. Když už ho nazveš se zpětnou vazbou , tak hledáme prvek ZV , nějaký snímač reálných otáček. Ten tam není , takže se jedná o klasický tyristorový regulátor pro univerzální motory. I když ho tak někdo v minulosti nazval v AR.


Na to se používá tyristorový regulátor otáček se zpětnou vazbou. Zajišťuje sílu motoru i při minimálních otáčkách, ale je zde problém s chlazením motoru , protože ventilace je vázaná na otáčky, takže použití je vhodné jen pro přerušovaný provoz. S triakovým regulátorem úměrně s napětím klesá výkon a otáčky. Jde o to, jestli je to motorek s komutátorem, tam se to dá řešit tyristorovým regulátorem s potenciometrem, většinou otočným, ve vaší vrtačce je asi lineární, nebo jestli je to asynchronní motor s kotvou nakrátko, tam v případě třífázového motoru je nejlepší frekvenční měnič. Regulace otáček třeba ve vrtačce se dřív dost řešila třeba v Amatérském rádiu.


U druhé varianty je potřebný snímač otáček se zpětnou vazbou. K snížení záběrového momentu a tedy i rozběhového produ je využita klasická fázová regulace , když bylo toto zařízení konstruováno v letech s IO MAA43 v současné době lze použít jakýkoli obvod pro fázovou regulaci, nabídka je dost široká. Aktivní regulace pod tlakem se zpětnou vazbou.


Vylepšením předešlého systému je přidání snímače polohy do pneumatického ovladače. Dosud byl jedinou zpětnou vazbou pro řídicí jednotku motoru , co se týče polohy lopatek, tlak v sání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky