čtvrtek 27. dubna 2017

Výroba sýrů

Instruktážní (nesestříhané) video s postupem výroby tvrdého domácího sýra z kravského mléka. Jednoduchá výroba domácího sýra. Kultury Alpha nebo Omega.


Na jakém principu vlastně domácí výroba sýrů funguje? Mléčné kultury dokážou přeměnit laktózu (cukr) z mléka na kyselinu mléčnou, která budoucí sýr chrání a dodává mu chuť.

Bakteriální kultury se do mléka přidávají pro pasteraci a ke svému fungování potřebují tu správnou teplotu. Výsledek ovlivňuje i doba. Co se týče plísňových sýrů z Polska, do toho bych fakt nešla, ani do jogurtů.


Zkoušela jsem Labneh ze Zottu a dnes budu mít udělaný Labneh z Holandia ( výroba Karlovy Vary) a uvidíme. Lučiny, ale zítra to dám ještě do lisu na pár hodin. Vítejte na stránce určené pro domácí nadšené zpracovatele mléka.


Vyplatí se začít měkkými sýry a pokračovat směrem ke tvrdším. Výroba sýrů je malá věda.

Postup, který ukazovala Stanislava Smolková, je jednoduchou variantou, kde bochník, který ukazuje, už ale druhý den lze použít třeba i na smažák. Všechno a všechny, na které si vzpomenete! I k takovým sýrům, jako je Ementál nebo Gran Moravia se můžete dostat. Nebo mluvme raději o typu těchto sýrů , protože ten Váš nebude stejný.


Nadšení a odhodlání přenést něco z tradice výroby pařených sýrů ze slovenské Oravy na Moravu, však bylo větší než obtíže s tím spojené. Zde si můžete prohlédnout některé historické obrázky a dokumenty. Nejvhodnější způsob pro ty kteří to dělají opakovaně je pořídit si syřidlo – enzym používaný k výrobě sýrů. Dá se sehnat na internetu, já je zakoupil na Slovensku v obchodě. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků.


Není rozdíl zda Vás budou sýry živit nebo je budete dělat jen tak pro sebe. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje. Tématické fráze: domací syr výroba domácího sýra bez syřidla výroba sýra bez syřidel domácí výroba domácího sýru bez syřidla domací eidam recept domácí eidam domácí výroba eidamu výroba sýrů doma domaci syr recept přírodní domací syr z tvarohu domácí sýr z tvarohu výroba domácí mozzarella výroba domácího. Vybrat si můžete z firem v okolí, třeba MILKEFFEKT, s. Chov koz a výroba kozího sýra.


Zdravé kozí mléko se vrací na výsluní zájmu, vznikají kozí farmy a kozy pro radost i užitek chovají i drobní chovatelé. Kozy jsou nadmíru užitečná, nenáročná, chytr.

Objevte tu nejvýhodnější nabídku na téma výroba sýrů. Ušetříte tak čas i peníze. Vyzrálý tvaroh oddělujeme od stěn, může mít praskliny, nad ním je vrstva syrovátky. Kyselost se pohybuje kolem pH 5. Tvaroh můžeme nechat předkapat v plachetce (10–hodin) a pak jej dáváme do forem (Crottin), anebo ho dáváme do forem rovnou. Speciální mlékárenské kultury např.


Obecně lze říci, že jednotlivé balení kultur by se mělo použít na předepsanou dávku mléka, která je doporučena výrobcem. Přibívá malých soukromých farem, kde není problém sehnat čerstvé mléko. Proto nám v pokusech s domácí výrobou sýrů nic nestojí v cestě.


Na těchto stránkách se s vámi podělím se svými pokusy o výrobu nejrůznějších domácích sýrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky