pátek 15. září 2017

Zavařování masa do sklenic

Zavařování masa do sklenic

Po naplnění musíme pečlivě otřít okraje sklenic , nejdříve hadříkem namočeným v teplé vodě, nakonec, máme-li možnost , hadříkem namočeným v čistém lihu, nebo jen čistou suchou. Nedělám si iluze, co všechno je v ní namleté, bohužel do ní nevidíte. Ale údaje na štítku typu obsahuje masa mnohé napoví …. Jelikož doma nemáme stroj na zavírání konzerv (což mi teda velmi mrzí a hledám nějaký z druhé ruky) tak zavařování masa do sklenic je pro nás celkem jasná volba. K zavařování syrového masa jsou mnozí skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo neuvařené.


Zavařování masa do sklenic

Zavařování masa na dovolenou. Pokud ale dodržíte postup zavařování masa do sklenic a doporučené doby vaření, maso se dokonale tepelně zpracuje během samotného zavařování. Jednoduchá, rychlá a chutná večeře nebo snadné řešení pro dovolenou na chalupě – to je zavařované maso. Jeho příprava nemusí být nijak složitá, přestože se recepty na zavařování masa do sklenic různí.


Tak jsem zkusila zavařit pár sklenic masa,některé libové,některé libovější bůček. Nakrájela jsem syrové maso na větší špalíčky,prosolila,dala do sklenic ,zavíčkovala a od začátku varu vařila 2hod. Je postupů vícero,já zkusila tenhle,bez rychlosoli a můžu říct,že. Maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici.


Poté důkladně naskládáme do sklenic , zalijeme 3-lžícemi vody, sklenice uzavřeme a zavařujeme v troubě. Můj experiment se zavařováním bůčku a plecka. Je pravda, že někteří volí plechovky, ale podle mě je zavařování vepřového masa do sklenic trošku jednodušší a dostupnější. Sklenice si v první řadě velmi dobře vymyjte horkou vodou a nechte je na čisté utěrce odkapat. Přesto se někdy naskytnou případy, kdy maso zavařit chceme nebo potřebujeme.


Přesně víte, co ve sklenici máte a po jejím otevření ucítíte vůni oblíbeného pečeného nebo dušeného masa , kterou znáte. Tento způsob zavařování má dvě fáze – nejdříve je potřeba si maso předpřipravit (zničíte bakterie) a druhý den vaříte maso do konce. Tématické fráze: zavařování masa do sklenic zavařování uzeného masa jak zavarit maso zavařování masa zavařování uzeného masa do sklenic zavařování syrového masa jak zavařit uzené maso zavařování pečeného masa jak zavařit maso do sklenice zavařené maso do sklenic pečené jak zavařit maso na dovolenou zavareni. Rozhodla jsem se, že vyzkouším dvoufázové zavařování do šroubovacích sklenic se směsí vepřového masa (plec, bůček, krkovice), jen bych se chtěla zeptat, zda výsledný produkt uchováváte při běžné teplotě ve špajzu nebo je bezpodmínečně třeba chladnější prostředí sklepa? Nyní se zaměříme na správný postup při zavařování syrového masa.


Zavařování masa do sklenic

Mnozí jsou k této metodě přípravy skeptičtí, protože mají obavy z toho, že by maso zůstalo syrové. Pokud zavařujeme jen salámové maso, můžeme ho silně okořenit, protože zavařením a delší dobou uskladnění ztrácí původní chuť. Salámová masa i uzeniny vkládáme do sklenic ještě horké, sklenice plníme jen do poloviny, maximálně do dvou třetin obsahu.


Z vepřového bůčku ořežeme kosti, kůže a všechny další části masa , které se k zavařování do sklenic moc hodit nebudou. Dáme je do trouby zapéct, mohutně podlíváme vodou tak, aby se nám vytvořil dostatek výpeku. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená.


Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Další alternativou je pak zavařování masa do sklenic , případně pak do konzerv. To pak zavařujeme buď přímo syrové, pouze s kořením.


Obdivovala jsem vždy svoji sestru,když před dovolenou zavařovala spoustu jídel,aby na dovolené nemusela vařit. To jsem si vždy říkala,že to bych raději na tu dovolenou nejela. Na zavařování masa můžete využít běžně dostupné sklenice např.


Výhodou je že takové sklenice na zavařování masa můžete po použití vyhodit do nejbližšího kontejneru na sklo a nevozit domů prázdné obaly. Chtěli byste si doma zavařit maso? Dáme Vám několik tipů , jak na to, a také na co byste si měli dát pozor.


Před vložením do sklenic předvařené, nebo jinak tepelně upravené klobásy nebo párky opláchneme v horké vodě, necháme je okapat a pak čistýma rukama plníme do sklenic tak, aby nebyla přeplněny, klobásy pomačkané a pokřivené. Naplněné obaly zalijeme studeným studeným lákem, který jsme předem nechali dobře. Stejně oblíbené je nakládání ať už do oleje, octa, lihu, sádla nebo medu. Nakládání může potravinu zakonzervovat na dlouhou dobu a oblíbené je zejména u zeleniny, masa nebo hub.


Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat. Vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí i telecí maso a zvěřina se zavařuje do sklenic , ale také do speciálních zavařovacích plechovek. Některé druhy masa , například usmažené řízky bez strouhanky a kostí, se zavařují bez nálevu – naskládají se do. Rodinný statek Pochvalov - rodinné hospodářství s chovem prasat, malovýrobou konzerv z čerstvého českého masa a uzeninových dobrot.


Ovoce očistěte a před plněním do sklenic ho zbavte přebytečné vody odkapáním. Na ½ litrovou sklenici počítejte cca 3až 4g ovoce. Sklenice a víčka, která nesmí být poškozená a pomačkaná, před zavařováním důkladně omyjte. Odkapané ovoce rovnejte nebo sypejte do sklenic.


Snažte se, aby se do nich vešlo co. Až je maso hotové, vložíme ho do vymytých a vysušených zavařovacích sklenic , zalijeme troškou vody (asi dcl), zavíčkujeme a sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě až 1stupňů Celsia po dobu hodiny. Pak sklenice necháme vychladnout a druhý den ještě jednou necháme projít sterilizací po dobu hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky