středa 20. prosince 2017

Topůrko na sekeru

Pokud sekeru odkládáte na delší dobu, natřete ji tukem nebo olejem, aby nezrezivěla. Před opětovným použitím sekeru dobře zkontrolujte, jestli se topůrko nijak neuvolnilo, v takovém případě hrozí zranění. Topůrka na sekery, topora na kalače, štípací kladiva a násady k sekeromotykám. Topůrka k sekerám a kalačům dodáváme jasanová (z jasanového dřeva) nebo z ořechovce (hickory).


Před nasazením kladiva, sekyry nebo smetáku topůrko či násadu po celém obvodu poklepejte kladivem. Jaké topůrko na sekeru použít?

Je lepší sáhnout po klasické dřevěné sekeře, jakou znali naši předkové, nebo zkusit moderní plastovou variantu. Sekery s dřevěným topůrkem. Já je pro svoji potřebu vyrábím doma.


Ale na velké a těžké sekery kupuji. Tak jsem vyřešil trochu úpravu pokud nejsou leta u. No, spíš bych se snažil nasadit sekeru na topůrko než opačně, ale každý má svůj způsob. Především bych se ale snažil před zamýšlenou operací nenechat topůrko navlhnout, předpokládám že jde o topůrko dřevěné a dřevo, jak známo ve vlhku nabývá na objemu.


Výhody moderních kompozitových topůrek a násad na nářadí jsou nesporné.

Patří mezi ně nízká hmotnost, dobré vyvážení, odolnost vůči vlhku i mechanickému poškození a skvělá ergonomie. Jednou z mála nevýhod je pak obvykle vyšší cena a také fakt, že zvláště u seker nelze až na výjimky koupit topůrko samostatně. Topůrko na sekerku se nasazuje tak, jak píše Ann, a to z důvodu, aby se klínek, který je nezbytný k upevnění, roztáhl a tím zamezil spadnutí sekerky z topůrka. Jednou či dvakrát se vám jej podaří zkrátit, ale pak už to najednou nejde.


Ať je to kladivo nebo sekera, dříve či později při častém užívání se vám původní topůrko ulomí. A pak holt musíte opatřit buď nové nářadí, nebo sehnat či udělat nové topůrko na sekeru místo toho původního. Musíme-li pořídit nové topůrko na sekeru , dost možná nám nezbude, než ho také osadit. Souhlasím s vámi že nejlepší topůrko je vyrobené truhlářem nebo pokud je kutil zručný a má prostředky tak si jej vyrobí sám. Tedy před námi stojí úkoly dva.


A je jedno, zda topůrko přijde na starou sekeru , kde to původní dosloužilo, nebo na novou, kde naopak násada nevyhovuje. Výše uvedené osobní údaje budeme zpracovávat pro účely Vaší identifikace a poskytnutí klubových slev, pro účely našich nabídek zboží a služeb prostřednictvím Vašeho e-mailu, zasílání slev či jiných nabídek třetích stran, a to i prostřednictvím elektronických prostředků (zejména Vašeho e-mailu), a dále pro účely. Násada na sekeru Helko Tomahawk - 45cm. Můžeme ji nazývat „jednoruční sekera.


Bezpečný zámek, který se snadno zavírá i otvírá. Jde o finskou firmu specializující se na výrobu ručního zahradního nářadí. Fiskars - Speciální uhlíková ocel kováno v. Kompaktní – na kempování a turistiku.

Mají krátké topůrko a snadno se vejdou do batohu. Univerzální – pro veškerou práci se dřevem, jako je štípání malých polínek, osekávání a příprava třísek. Lesnický kopáč vykovaný z jednoho kusu, lakovaná, oválná čepel, pro kamenité půdy i půdy prorostlé kořeny, z nejlepší, kované řezací oceli, k vysazování malých a středně velkých rostlin bez zbytků kořene. V nabídce máme řady seker: Patriot a Levita. Topůrko má za úkol oddálit hlavu (tedy pracovní část) nástroje od ruky, odpružit a utlumit mechanické rázy zpětně přenášené na lidskou ruku a umožnit udělit nástroji vyšší rychlost prodloužením páky.


U sekery mívá eliptický průřez a může být dvakrát prohnuté pro lepší uchopení. Pokud máme nástroj z měkčí oceli můžeme snadno nerovnosti odstranit pilníkem. Ty nejsnáze zjistíme, když si sekeru položíme na bílý papír a obkreslíme její ostří.


Přestože mají sklolaminátová topůrka často tvarované prohlubně na prsty, ne všechny ruce jsou stejné a každému vyhovuje držet sekeru jinak. Pokud je topůrko až příliš ergonomicky vyspělé, nemusí vám úplně sednout do ruky. Platí to zejména pro méně kvalitní sekery a sekery s dřevěnými topůrky, které snáze podléhají vlhkosti a korozi. Dřevěným sekerám nesvědčí ani příliš vysoká teplota. Aktuálně nabízíme pouze možnost osobního odběru zboží v našich zahradnictvích.


JavaScript seems to be disabled in your browser. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah.


Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky