pondělí 18. března 2019

Etiketa stolování ubrousek

Pokud vám ubrousek sklouzne z klína, což se může stát, to můžeme potvrdit, vhodné je nenápadně požádat obsluhu, aby vám přinesla jiný - není to žádná ostuda, vážně. Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře. V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a. Základní etiketa stolování : Přípitek Sklenici držíme za stop.


Papírový ubrousek naopak na klín neklademe a po jídle jej zmačkáme a dáme na.

A aby o sebe talíře nevrzaly, vložte na klubový talíř ubrousek. A při vykládání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla. V dalším díle o etiketě stolování se zaměříme na situace, jak se zachovat, pokud se vám přihodí nějaká nehoda u stolu (spadlé jídlo, příbor…). Dále se dozvíte, čeho byste se měli během jídla vyvarovat. Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí.


Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. Látkový ubrousek si položíme na klín, nedáváme ho ale na klín nikomu jinému než sobě!

Pokud nám látkový ubrousek pokládá na klín číšník, nelekáme se. V luxusnějších restauracích je to běžné. Na stůl si dáma může položit pouze psaníčko, kabelku větších rozměrů nikoliv. Pán také svá zavazadla a tašky. Na ně se pokládá plátěný ubrousek , aby o sebe talíře necinkaly.


Klubový talíř nikdy nezůstává prázdný, vždy na něm leží talíř s nějakým chodem. V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali. Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít. Po skončení stolování ho položte na stůl tak, aby skvrny od jídla nebo nápojů zůstaly složené uvnitř.


Zanedlouho si pokrok vynutil stolování s příbory a ubrousek tak mohl plnit funkci dekorační. Nesnažte se ubrousek uvázat kolem krku nebo zastrčit za límec. Abychom se nepotřísnili, měl by být ubrousek dostatečně velký. Nelekněte se, když vám v luxusní restauraci ubrousek na klín decentně položí přímo číšník.


Použití látkového ubrousku ale není společenskou.

Velkým nešvarem stolování na výši se v poslední době zdají být mobilní zařízení. Během jídla si telefon ztlumte a ukliďte do kabelky nebo saka, s vyřízením zpráv a telefonátů počkejte až po skončení jídla. Rozhodně se nehodí u stolu vytahovat ani tablet. Pokud se vám jídlo líbí i po estetické stránce, tak.


Sklenku s koktejlem pivem nebo tvrdým alkoholem pouze pozvedneme. Pokládáme jej na klín kde zůstane po celou dobu jídla. Ubrousky pro stolování používáme papírové (tissue, airland- napodobenina plátna z papíru) nebo látkové. Pro formu slavnostní tabule zvolíme rozměr 40x 40.


Vhodným ubrouskem pro každého hosta je ubrousek látkový nebo z netkané textilie. Pokud je k dispozici látkový ubrousek , dává se na kolena, přičemž ženy si ho mají rozprostřít jen na polovinu, muži zase celý. Jeho účelem je ochránit nás před ušpiněním a posloužit může i na utření úst. Ubrousek položíme na klín, nikoli pod krk.


Po jídle jej položíme vedle talíře. Musíme-li se během jídla vzdálit, odložíme ubrousek vlevo od talíře. Přípitek pronáší hostitel, přiťukávání není nutné, podle pravidel by se mělo vynechat. Když dodržíte tato pravidla, vyhnete se různým faux pas u stolu.


Kdo začíná jíst, kdy použít ubrousek , které pokrmy smíme jíst rukama a jak jíst táhlé těstoviny, jak držíme skleničku a do jakého pohárku si žena objedná zlatavý mok? Při slavnostních příležitostech podáváme také více nápojů. Sklenice na ně stavíme vždy vpravo ke špičce nože za sebou tak, jak je budeme potřebovat. Nejdříve sklenici na vodu nebo pivo, pak sklenku na bílé víno, červené víno atd.


Desatero etikety stolování : Nebojme se chodit do restaurací , Prostůl. Fine dining je nejvyšší formou tzv. Buď na něm leží jiný čistý talíř, nebo v lepším případě talíř s lahodným pokrmem. Aby se zabránilo vrzání a cinkání pří servírování, dává se na klubový talíř malý plátěný ubrousek.


Jak probíhá správný sled stolování ? Slavnostní oběd nejdříve zahajuje studený předkrm na dezertním talířku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky