čtvrtek 31. května 2018

Doba kvašení vína

Na červeném víně se velmi negativně projeví dlouhá doba kvašení při nízké teplotě. Vína jsou pak trpká, disharmonická, drsná a většinou mají nižší barevné tóny. Ty se na ovoce lepí už v přírodě, ale těmto “venkovským” kvasinkám říkáme divoké, jelikož je to povětšinou směs různých druhů kvasinek, dle lokality, podnebí a dalších faktorů a pokud bychom nechali kvašení vína na nich, nemusel by být výsledek valné chuti.


Proto pro výrobu vína používáme ušlechtilé kvasinky. Vína kvašená v malých nádobách a vína , která jsme vyrobili z neodkalených ovocných šťáv, stáčíme rovněž brzy po bouřlivém kvašení. Vína , která mají víc alkoholu a zbytkový cukr, nebo taková, do kterých jsme přidali více cukru pro zvýšení alkoholu, necháme dokvášet déle.

Tímto procesem vinaři získávají takzvaný rmut, který vzápětí lisují. Následuje kvašení , při kterém se díky kvasinkám chemickou reakcí mění cukr na alkohol a oxid uhličitý a do vína se uvolňují třísloviny a barviva. Doba kvašení závisí na konkrétním vínu, nejčastěji trvá od dní u lehčích vín po. Když ustane bouřlivé kvašení a většina šípků klesla ke dnu odstraňte kvasnou zátku a opatrně pomocí hadičky stáčejte víno do lahví nebo demižonu tak, abyste nenabrali kal a usazeninu ze dna kvasné nádoby. Při kvašení vína se doporučuje pracovati vždy nejméně ve dvou kvasných nádobách, aby se víno po hlavním kvašení a po stočení nalilo do nádob až po okraj a zbytek do menších lahví k případnému dolévání.


Doba hlavního kvašení se pohybuje od šesti týdnů až do tří měsíců. Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.

Kvašení dělíme na tři stádia. Velký vliv na kvašení moštu má množství cukru a teplota a samotná teplota moštu. Ta by měla být mezi až stupni Celsia.


Poté uzavřete kvasným uzávěrem. Bouřlivé kvašení moštu trvá pouze až dnů. Ze začátku budete pozorovat velmi bujné kvašení , avšak bude pomalu slábnout a po zhruba týdnech by mělo ustat úplně. To je známka ukončení kvasného procesu.


První ochutnávka domácího vína Pokud již ustal proces kvašení , je na čase přemístit víno do menšího demižonu. Odstraníme zátky a pomocí připravené. Fóra › Vinařská sekce › Doba kvaseni vina Zvolené téma obsahuje celkem odpověď.


Do diskuze (diskutující) se naposledy zapojil uživatel Spud a poslední změna proběhla 20. Prohlížíte příspěvky - ze (celkem z 2) Autor Příspěvky 19. Poslat vzkaz Dobry den. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny.


Oranžové víno je ve své podstatě bílé víno zrající na slupkách. Má se za to, že tato pradávná receptura je. Optimální teplota kvašení je asi o C.

Záleží však na typu vína. Lehčí typy s menším obsahem tříslovin se oddělují od slupek dříve, naopak plnější vína s vyšším obsahem tříslovin a předpokladu delšího zrání leží na slupkách déle, - dní. Průběh kvašení je závislý na těchto faktorech: druh ovoce (směs, jednodruhové), použitá nádoba a způsob uzavření, teplota místnosti. Průměrná doba kvašení a výtěžky alkoholu ze 1kg ovoce.


Dnes se ale zpravidla používají speciálně selektované kmeny kvasinek, zajišťující hluboké prokvašení, vína se lépe čistí. Celková doba výroby včetně zrání musí být nejméně 1dnů při kvašení v tancích a 2dnů při kvašení v lahvích. Celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě musí být nejméně. Nejméně před padesáti lety bylo zavedeno chlazení kvašení v prvních vinařstvích (zejména v Rakousku).


To zrušilo zajeté koleje a přineslo výrazné zvýšení kvality a pitelnosti vína. Nikdy by neměla teplota. Minimální doba pro toto zrání v domově tradiční metody – Champagne je stanovena na měsíců. Pro španělskou Cavu je tato předepsaná doba měsíců 9. Je to však vždy doba minimální a výrobci často dobrovolně nechávají vína zrát ještě mnohem déle. Proto patří vína vyráběná tradiční metodou k těm dražším.


Kromě toho se kvašením konzervují potraviny (kysané zelí, okurky, siláž) a získávají hořlavé plyny z bioodpadů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky