pondělí 11. července 2016

Domácí jogurt postup

Jak udělat domácí jogurt. Mléko nalijte do hrnce, přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte zlehka probublávat asi minut. Nyní je zapotřebí mléko co nejrychleji zchladit, aby měl jogurt správnou strukturu. Do velkého hrnce napusťte ledovou vodu, pokud je to možné, přidejte i led.


Kto by nemiloval domáce výrobky? O to skôr, keď sú to veci, ktoré si doma nepripravujeme bežne.

Medzi takéto potraviny patrí aj kvalitný domáci jogurt , ktorý nie je po tvorený tekutý, neleje sa z neho voda a nie je zrazený. Naozaj dobrý krémový a hustý jogurt je zázrakom prírody. Komentář k receptu Bílý domácí jogurt nahlásit komentář Podle mě by se mléko nemělo vařit, ale zahřát by se mělo na max stupňů (uchování vitamínů) a teplota pro množení jogurtových kultůr nesmí být vyšší než stupňů (ale ideální teplota je těch stupňů). Vyrobit si domácí jogurt v jogurtovači není nic těžkého.


Poprvé jsem zkusila výrobu z čerstvě nadojeného mléka od místního zemědělce, ale jogurty měly zvláštní „ocas“. Namiesto kupovaného jogurtu môžete použiť svoj domáci jogurt alebo sušenú jogurtovú kultúru. Niekto mlieko neohrieva na ° C, ale len na °C a hneď primiešava k mlieku jogurt. Ak budete chcieť nabudúce hustejší jogurt , mlieko v prvej fáze zohrejte k miernemu varu a za stáleho miešania ho asi minút povarte.


Domaci jogurt robim bezne, tiez som si stale myslela, ze musim mat plnotucne mlieko, no nie je to uplne pravda: rovnako husty jogurt s mensim obsahom tuku vyrobim aj z polotucneho.

Ani startovaci jogurt nemusi byt bio, len si treba vsimat udaje o kulturach. Někdy začátkem loňského roku jsem pořídil jogurtovač. A pustili jsme se do výroby.


Se střídavými úspěchy jsme dokázali vyrobit dávku kvalitního jogurtu, přes řídký až po něco, co když se nechalo přes látku vykapat, byl obstojný tvaroh. Postup přípravy receptu. Mléko převaříme, když zchladne asi na stupňů, tak do něj zamícháme jogurt a zahuštěné mléko. V lednici vydrží i několik dní. Domácí jogurt bez jogurtovače.


Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům. Tento recept je hlavně pro majitele Sušičky nebo Sous Vide lázní , protože s oběma těmito přístroji je výroba domácího jogurtu možná, dokonce i absolutně jednoduchá. Hollandia, Olma klasik, Choceňský bílý jogurt apod. Až bude zahřáté na cca °C, odstavte ho a dejte co nejrychleji zchladit.


Pomoci si můžete větší. Pokud chcete mít takový, jako se prodává hotový v obchodě, je třeba ho dělat ze „1“ mléka. To si připravíme tak, že v litru mléka rozpustíme sušené mléko. Výroba domácího jogurtu, při které nepotřebujeme jogurtovač.


Pavlínky, robím svoj klasický jogurt a klasickú odtečenú nátierku, hotovo. Nedávno boli s ňou v Grécku, tam jej chutil, ich hustý, pravý.

Prišli k nám a som spomenula, že robím jogurt doma, jej maminka začala tiež, Pavlínke chutil, ale nebol to taký, aký bol v Grécku. Na tuto masku potřebujete: balíček jedlé sody a trochu vlažné vody. Masku míchejte, dokud vám nevznikne lepivá tužší hmota. Tu naneste na čistou pleť ideálně po koupeli. Zelo pomembno je, da je mleko dovolj ohlajeno, kajti če bo prevroče, bo ob vmešanju jogurta uničilo vse potrebne mlečnokislinske bakterije, ki so pomembne za izdelavo domačega jogurta oz.


Následkem toho má jogurt vyšší podíl sušiny = je tedy hustší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky