pátek 8. července 2016

Jak se dělá medovina

Ve Vojkovicích se potkáme s pivovarníkem a nově také výrobcem medoviny Mojmírem Velkým. V krnovském divadle bude naše další zastávka. Povíme vám o osudu historických divadelních kulis.


A nakonec zamíříme do ostravských Dolních Vítkovic, kde mají novou výstavu. Postup při výrobě medoviny se příliš neliší od výroby vína, jen se místo šťávy z hroznů použije roztok vody s medem. Všechno vybavení najdete doma, potřebujete pouze kvasinky, živnou sůl a dostatek času, aby medovina vyzrála. Než začneme, musíme si ujasnit, jak sladký nápoj ve výsledku chceme připravit.


U nás se preferuje servírování do skla. Hodí se i do některých míchaných nápojů. Medovinu lze pít teplou nebo studenou. Studená medovina se popíjí jako víno. Existuje několik různých možností pro jak dělat medovina s vodkou - můžete si nalít drink v počáteční fázi infuze a může být připojena ke konci, když se stane med chuť.


Přidáte-li k pití na konci expozice, nápoj má měkký a nebude mít výrazný pach alkoholu. Slouží upevňovací medovinu v čisté formě mírně se. Nemělo by to trvat déle než hodinu. Vychladlý roztok vlijeme do čistého, vysířeného soudku nebo demižonu. To by mě zajímalo jak se chemické složení medoviny mění, když se tam přidá med na konci.


Dokvašování slabších vín děje se při teplotě 4-8°C, střední a silná vína dokvašují při 5-10° C. Až neodchází žádné bubliny, jest kvašení ukončeno, víno se stáhne do čistého, vysířeného soudku, čímž se další kvašení zamezí. Sud se naplní úplně, dobře se zazátkuje, dá se. Jak se na klávesnici dělá rovná se ? Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Zajímavá: Označit otázku jako zajímavou Pro koho je otázka zajímavá? K výrobě medoviny používáme jakýkoliv med a pro úpravu chuti volíme různé druhy koření, které zavěsíme do nádoby v plátěném pytlíku.


Volba je závislá pouze na nás jak chceme medovinu aromatizovat. Používá se skořice, muškátový kět i oříšek, chmel, zázvor, hřebíček, pomerančová kůra apod. Dalším druhem jsou ovocné medoviny, v nichž je část medu nahrazena ovocnou šťávou – lépe kvasí a snadno se čeří.


Do medoviny se někdy na místo vody přidává ovocná šťáva. Výsledný nápoj pak má, světě div se , svěží ovocnou chuť. Ochutnat můžete také medové pivo, které ovšem může být chuťově velmi odlišné. Tímto označením se totiž zaštiťuje jak medovina s nižším obsahem alkoholu, tak pivo s příměsí medu.


Jsou ale druhy, které jsou chutnější ohřáté. V medovině se mohou vytvořit. Tématické fráze: domácí medovina recept ze slivovice medova slivovice slivovice s medem a citronem medová slivovice výroba medová slivovice recept slivovice se zazvorem jak se dělá slivovice med a slivovice med do slivovice domácí slivovice kalvados s medem med se slivovicí valašský penicilin slivovice a med grog ze slivovice. Myslel jsem, že na litrů medoviny se dává litr vody a celé kvasinky a právě na třeba litrů se dává méně. Ale jak jsem se teď dočetl z vaší odpovědi, dává se poměr stejný i na těch mých litrů.


Takže mockrát děkuji za rady a snad se mi medovina podaří. This feature is not available right now. Please try again later.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky