pondělí 28. listopadu 2016

Hranolky na pánvi

Rozpalte si na pánvi olej tak, aby byly hranolky ponořené, kdo má fritézu, tak fritézu (tam je možné je dělat po větších várkách). A vhoďte cca porci hranolek. Lepší je jich dát méně, aby se vám zbytečně neochladil olej.


Takto smažte cca 2-minuty. Vyndejte na papírovou utěrku, osušte a nechte vychladnout.

Udělat hranolky doma z normálních brambor je umění. Zde je ale jednoduchý postup, jak správně na ně. Jediné co bych mohl dodat je že není třeba fritovací hrnec, (a spousta oleje), hranolky dělám prostě na pánvi. Jen u toho musím stát a obracet je. Máčet brambory ve vodě aby se odplavil škrob je podle Mistrů jediný správný způsob k vytvoření dobrých a křupavých hranolků.


Mražené nekupujem, oni je ve výrobě kropí. Celerové hranolky ,recept, návod na vaření,suroviny.

Do hrnce nasypeme hrášek, zalijeme vodou, přidáme bujón nebo jen sůl a pepř a necháme dusit pod pokličkou. Pokud se budete držet rad Romana Pauluse, pochutnáte si na hranolkách. Hranolky tím budou o hodně křupavější.


Má smysl na ně hledat recept, nebo vždycky vyhrají ty mražené? Aby nedošlo k mýlce, vůbec se teď nehodlám zabývat hranolky pečenými v troubě — jakkoli mohou být skvělé. Je to jako péct v troubě řízek. Ušetříte tím pár kalorií a zvýšíte tak výživnou hodnotu, ale není. Nejprve si celer oloupeme, pak nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které potom ještě pokrájíme na centimetr silné hranolky.


Ty pak vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme cca 1-minuty. Do vody můžeme přidat i trochu octa nebo citronovou šťávu. Vložíme je do studené vody s vinným octem ( na 3g hranolek lžíce). Díky octu výborně udrží tvar, nerozpadají se a při další úpravě nečernají.


Hned po té je smažíme pod druhé, tentokrát asi 5. Když se vyplaví škrob, hranolky přeceďte a přesuňte do hrnce s vroucí vodou. V ní je minut vařte, pak vodu sceďte, a když z hranolků uteče pára, dejte je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpalte v pánvi olej a hranolky usmažte dozlatova.

Vyjměte je, osušte v papírových utěrkách a. Vypadá to jednoduše, ale aby byly vaše hranolky ty nejzlatější a nejkřupavější a slané tak akorát, musíte mít v rukávu pár osvědčených triků. To ale záleží vždy na tom, co má kdo rád. Většinou každý má svůj osvědčený recept, díky němuž vytvoří opravdu skvělé hranolky , ať už pečené v troubě, smažené na pánvi nebo ve friťáku. Vyzkoušejte také celerové hranolky.


Podívejte se na zajímavé recepty, s nimiž si můžete zpříjemnit každý oběd. S tímto postupem dvojího smažení docílíme opravdu výborných křupavých hranolků. Na pánvi se smaží dalších zhruba pět minut. Solíme až před servírováním, jinak by hranolky zvlhly, říká na závěr. Nakrájejte brambory na hranolky , případně na podobně velké tvary, a vložte je do vody.


Prostě ty nejlepší hranolky na světě. Tím je zbavíte přebytečného škrobu. Můžete je také krátce blanšírovat – vložíte je asi na minutu do vroucí vody a následně rychle zachladíte. Voda a mráz totiž brambor na povrchu mikroskopicky roztrhají.


Udělejte si své domácí hranolky. Recept na domácí bramborové hranolky , které si dochutíte podle vlastní chuti. Na přípravu domácích hranolek budete potřebovat jen brambory, sůl a olej. Medzitým zohrejeme olej vo friťáku na maximálnu teplotu. To je oklo 1C) Až bude zohriaty, hodíme tam budúce hranolky.


Ale bacha nech su suché lebo olej “vykypí“ a zle sa to umýva :-). V této fázi můžete hranolky zamrazit pro pozdější použití. Znovu rozpalte olej, tentokrát na maximum (1stupňů) a hranolky osmažte pět až šest minut do zezlátnutí.


Hotové hranolky nechte okapat, osolte a ihned servírujte, uzavírá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky