Televizní seriál České televize a FreeComu. BGM】 - Duration: 3:02:04. U delších tabulí se ubrusy překládají přes sebe. Na střed stolu lze použít napron (úzký, středový ubrus), jiné barvy než ubrus pod ním.
Další součástí prostřeného stolu jsou látkové, jídelní nebo snídaňové ubrousky. Pravidla pro prostření stolu se v průběhu let změnila, ale v současné době nejsou tak rigidní, jako byla na začátku minulého století. Přesto je tradiční etiketa při prostírání stolu stále důležitá a měla by byt dodržována, zejména ve formálních případech. Pokud chcete být ve společnosti jako ryba ve vodě, L. Dokáže se pak přirozeně chovat v každé společnosti, bude se u stolu cítit dobře on sám i jeho okolí. Zásady stolování vstřebáváme odmalinka.
Jakmile dítě začne přijímat potravu vsedě, začíná jeho výchova ke správnému stolování. Pokrm by mělo přijímat v dětské stoličce, která je přisunuta k jídelnímu stolu. Pokud upravujeme stůl jako bufet, dáváme ke středu stolu mísy s pokrmy (pokud možno přikryté), příbory na podávání, džbánek s nápojem a sklenice. Ke kraji stolu narovnáme na sebe potřebné talíře, po straně příbory a ubrousky. Každý si poslouží sám a odklidí po sobě upotřebené nádobí, aby i ten poslední našel.
A prostírání je téměř u konce. Doprostřed stolu ještě dejte dochucovací prostředky a konečný slavnostní šmrnc dodají vašemu stolu ubrousky. Mohou být papírové nebo látkové, přičemž ale ten látkový nepatří do talíře, nýbrž ho po jídle ponechejte složený vedle talíře.
A kde má být ubrousek během. Dejte ale pozor, aby nebyla příliš aromatická, aby neopadávala a také aby nebyla příliš vysoká, neboť by překážela v komunikaci mezi hosty. Jako další doplňek můžeme zvolit svíčky, jmenovky nebo kamínky, vše ale decentně.
I u slavnostního prostírání stolu platí, že méně je někdy více. Prostírání stolu - etiketa jak prostírat slavnostní stůl. Chcete se dozvědět jak správně prostírat slavnostní stůl? Folie má velké využití jak v na židle i ubrusy a prostírání , pro slavnostní chvíle banketní u jídelního stolu a již zmiňovaný. Podívejte se na toto video a dozvíte se jak na to.
Základní pravidla pro prostírání stolu. Nádobí a příbory musí být umístěny při stolování tak, aby vše bylo možné ze stolu postupně odebírat i podle toho, v jakém pořadí se servírují jednotlivé chody. Etiketa u stolu podle Ladislava Špačka Jednoduché rady a tipy jak prostřít tabuli od Ladislava Špačka jsou už sice staršího data, ale občas neuškodí se na ně podívat. Každý si tam najde něco, co se může buď práci nebo ve společnosti jiných lidí hodit.
Ten by měl mít bílou nebo jinou, nevýraznou barvu, aby nerušil kontrast pokrmu. Hlavním prvkem prostírání je ubrus. Pod ubrus se většinou v restauracích dává plstěná podložka zvaná molton.
Ta má za úkol zamezit hluku, který by vznikal při odkládání nádobí a příborů na stůl. Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.