středa 9. listopadu 2016

Rozpustná káva obsah kofeinu

Káva z kafetiéry (stejně jako český „turek“) obsahuje kofeinu méně, ale je v ní více terpenu, který zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Téměř dvakrát méně kofeinu se skrývá v malém a chuťově výrazném espressu ristretto na rozdíl od pomaleji extrahovaného lunga. Rozpustná káva si zachovává vlastnosti klasické kávy, obsahuje tedy i kofein, jehož podíl ve výrobku musí podle vyhlášky tvořit nejméně.


Prodává se také instantní ( rozpustná ) káva bez kofeinu , v tomto případě smí být jeho obsah nejvýše. Z arabiky nebo z robusty? Mnohé maminky počas tehotenstva, alebo kojenia preferujú bezkofeínovú kávu. Keďže sa vo voľnom čase trošku venujem aj káve, jej praženiu, tak sa ma niekedy pýtajú, či je takáto káva bezpečná, zdravá.


Preto mi napadlo, že by bolo možno. Hovorí sa, že káva má pozitívne účinky pri chudnutí, no ak budeme piť len kávu bez pohybovej aktivity, na schudnutie môžeme rovno zabudnúť. S určitosťou vieme povedať, že kofeín urýchľuje metabolizmus a vďaka tomu bude vaše telo spaľovať viac kalórií.


Problematická není samotná káva , ale obsah kofeinu v ní. Pro plod je škodlivé okolo 3miligramů kofeinu denně, to znamená zhruba tři šálky kávy. Každá káva však obsahuje různé množství kofeinu. Protože na tomto webu se většina informací točí kolem espressa, budeme ho brát jako výchozí bod všech výpočtů a tvrzení.


Po přepočtu hodnot převzatých z výzkumu Laury Juliano a Rolanda Griffithse ¹ se dá množství kofeinu v různých nápojích snadno srovnat s množstvím kofeinu v jednom espressu udělaném z arabiky (robusta má 2× tolik kofeinu ). Instantní káva většinou obsahuje menší množství kofeinu než káva zrnková. Pro lidi, kteří potřebují omezit příjem kofeinu , je tak instantní káva ideální. Obsah kofeinu ukazuje na větší podíl arabiky. Obsah ochratoxinu A je velmi nízký ( limitu). Obsah furanu vyšší než průměr, obsah akrylamidu se blíží směrné hodnotě.


Středně intenzivní vůně, optimálně vyvážená chuť bez nakyslých tónů. Porotě chutnala o trochu více než stejná káva. Káva z tohoto druhu má nižší obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace.


Tento způsob zpracování je finančně. Ak je kofeínu v zrnkovej káve menej, dostávajú viac priestoru aj ostatné látky napríklad nenasýtené mastné kyseliny či lipidické oleje. Vyskytujú sa aj v zelenine a nie je potrebné diskutovať o tom, že sú zdraviu veľmi prospešné.


Rozpustná káva také může mít více kalorií než káva obyčejná, protože kromě zpracovaných zrn obsahuje i různé další látky. Obzvlášť „riskantní“ jsou v tomto případě různé výrobky typu dva či tři plus jedna, kterými si rovnou můžeme připravit kávový nápoj s rádoby mlékem a cukrem. Káva bez kofeinu tvoří asi celkové spotřeby kávy. Dodává se jak zrnková káva bez kofeinu a mletá káva bez kofeinu , tak i rozpustná.


Ačkoliv název může mást, bezkofeinová káva není úplně bez kofeinu. V jednom šálku bezkofeinové kávy (2ml) zůstává asi 2–mg kofeinu , oproti tomu šálek klasické kávy. Mletá káva bez kofeinu 2g. Kostarická káva je pak známá svým vysokým obsahem kofeinu. Arabika obecně je označení pro kávu vyrobenou z plodů kávovníku arabského, stálezeleného keře, dorůstajícího až metrů.


Káva Arabika je káva vysoké kvality a přestože obsahuje méně kofeinu , nabízí širokou paletu chutí a vůní. Káva se stejnou chutí jako Illy středně pražená, avšak s obsahem kofeinu pod , což odpovídá pouhé polovině zákonného limitu pro bezkofeinovou káv. Každá odrůd má vlastní chuť a různý obsah kofeinu.


Jedna z nich je třeba příprava jediného kávového nápoje, do kterého instantní káva opravdu patří – a tím je řecké ledové frappé. Menší je i podíl antioxidantů. Arabica je nejpopulárnějším druhem kafe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky