Svou zahradu a jídelníček můžeme obohatit i méně obvyklými druhy zeleniny. Takzvaná indická okurka, lagenárie, kalabasa , patří k vděčným, bujně rostoucím popínavým druhům tykví. Její plody lze jako mladé připravit na mnoho způsobů, vyzrálé jsou pak krásnou dekorací a slouží i jako nádoby.
Teď na něho určitým způsobem navážeme malým tipem na pěstování Kalabasy. Kalabasa – Lagenaria siceraria – Indická okurka. Většina pohárků a nádobek určených k pití Yerba maté, které můžeme najít v naší malé republice pochází z plodu Kalabasy. Jedná se o druh tykve s latinským názvem Lagenaria siceraria. V teplejších oblastech snesou rostliny pěstování z přímého výsevu, který umístíme nejlépe někam k plotu, abychom zajistili pro lagenárie dostatečnou oporu.
Rostlinám se zavděčíme bohatou dobře vyhnojenou půdou a pro pěstování v našich podmínkách můžeme vybírat ze tří variant v různých tvarech a velikostech. Lagenárie, kalabasa či indická okurka – na jídlo i pro okrasu. Pěstování na zahradě, Rostliny. Nebaví vás stále dokola pěstovat.
Všichni milovníci yerby maté vám jistě prozradí, že opravdový zážitek z chuti a blahodárných účinků nápoje si vychutnají pouze tehdy, když ho připraví v tradiční nádobce, které se říká kalabasa. Roztodivná kráska – kalabasa – miluje kompost. Předpěstovanou sadbu vysazujeme k opoře v polovině května do sponu metr na metr. Vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy.
Je to zkrátka citlivější materiál, který se s přibývajícím časem nutně opotřebovává a nemůže proto vydržet věčně. Pokud ale chcete, aby vám kalabasa sloužila dobře co nejdéle, určitě už mnohé můžete ovlivnit při samotném jejím výběru a později také tím, jakou péči budete této nádobě věnovat. Jejich pěstování se sice neobejde bez práce, hlavně při sklízení, ale kdo si jednou zvykl na vlastní zavařené okurky, rád se jich drží.
Jde také o nemalou úsporu peněz: Běžná rodina spotřebuje na sklenic ročně. Jejich nákup stojí mnohem víc než domácí pěstování. Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro povoleno cookies, aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko Souhlasím souhlasíte s podmínkami použití cookie.
Zralé a vysušené plody poskytují lehké, dostatečně pevné a trvanlivé nádoby na vodu i na skladování různých potravin, ke kvašení alkoholických nápojů, známé jsou i jako nádoby na maté. Rádi zkoušíme nové plodiny a rostliny. Méně známá je i lagenárie neboli kalabasa , česky indická okurka, která zaujme různorodostí tvarů plodů. Jak se pěstuje a zpracovává nám řekne zahradnice Věra Mazalová.
Lagenárie vyžaduje dostatek slunce, teplo, dostatek živin a vody. Při výsadbě dopředu počítejte s velkými rozměry rostliny, která skleník doslova ovládne. Aby těch zajímavostí nebylo málo. Jak vybrat kalabasu a péče o ni. Všichni opravdoví milovníci yerby maté se shodnou na tom, že ten pravý zážitek z chuti a pozitivních účinků nápoje yerba maté si opravdu vychutnáte jen v případě, že při její přípravě použijete tradiční nádobu, která se jmenuje kalabasa.
Příprava kalabasy – tykve na maté k použití. Vydlabaná kalabasa z pravé tykve s vypálenými spirálkami. Nelze zaručit standartní. Není nezbytně nutné, aby každá kalabasa byla vyrobena z tykve.
Má 5-metrů dlouho lodyhu, která je navíc drsně chlupatá. Jakmile je lodyha nebo list poškozený, vydávají nepříjemný pach. Semínka lagenárie jsou snadno k dispozici. Každopádně se určitě neobejdeme bez samotné nádobky, z níž budeme hotový nálev popíjet, přičemž jako nejlepší volba se jeví tradiční kalabasa.
Po ruce by měla být připravená také tzv.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.