pátek 25. listopadu 2016

Rosettska deska gar

Angličané nejprve požadovali nejen originál desky, ale i veškerou vědeckou dokumentaci, která byla o desce pořízena. Rosettská deska se dokonce stala součástí mírové smlouvy. Liberec, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha. Rosettskou desku objevil na palubě lodi anglický diplomat.


Ztextu vyplývá, že se jedná o poděkování menoferských kněží faraónovi Ptolemaiovi V. Je vysoká 114cm, široká 72cm a široká 28cm, tedy zhruba jako deska stolu. Popisuje uvedení Ptolemaia a Kleopatry na trůn. Stéla je kámen z masivního černého čediče velká přibližně jako deska stolu. Vďaka nej bolo možné urobiť významný posun v chápaní egyptského hieroglyfického písma. Gather around the table and hear the family news, play a game, help with homework or set your stuff down.


Rozluštění démotického písma 2. Deska se nazývá podle francouzského názvu města Rosette, dnešního Ar-Rašídu při ústí Nilu, poblíž kterého ji našel 15. Pierre-François-Xavier Bouchar důstojník dělostřelectva za Napoleonova tažení do Egypta, při opevňovacích pracích na pevnosti Fort Julien. Deska byla po objevení převezena do Káhiry, kde s luštěním začali francouzští vědci. Badatelé začali horlivě luštit egyptské.


Rosetta Stone translation in English-Czech dictionary. Díky řecké verzi se podařilo brzy zjistit, co je na desce napsáno. Jednalo se o dekret z 27. Obsahuje nápis z doby vlády Ptolemaia V. Podle této desky rozluštil geniální jazykovědec Champollion egyptské hieroglyfy, a tím otevřel.


Pojmenování získala podle města, kde byla nalezená – Rosette, v dnešní době se město jmenuje Rašíd. Na Rosettské desce jsou k. Překladové paměti jsou vytvářeny člověkem, ale upravovány počítačem, což by mohlo způsobit chyby. Zaujal ho kámen, který byl součástí jedné zdi. Tato stránka je rozcestník, tj. Pokud vás sem dovedl odkaz, který by měl správně směřovat na specifický význam tohoto pojmu, můžete pedii pomoci tím, že se vrátíte na odkazující stránku a tamní odkaz opravíte tak, aby vedl přímo na odpovídající článek.


Když na desce uviděli tři dlouhé nápisy napsané třemi rozličnými písmy, uvědomili si, že deska není bezcenná, a poslali ji do Káhiry. První dojmy: nový Assassin’s Creed mnohé naštve, ale hraje se skvěle 5. Vydali jsme se do Londýna podívat se, jak se povedl restart už poněkud vyčpělé série Assassin’s. Epifanovi, z roku 1před naším letopočtem.


Britském Muzeu v Londýně. Na desce jsou vytesány tři obsahově shodné texty, ve třech druzích písma. Hieroglyfy, démotické, zjednodušené egyptské písmo a řečtina. Ta byla rozhodující, protože v době vzniku desky byla. Definitions of deska , synonyms, antonyms, derivatives of deska , analogical dictionary of deska (Czech) Czech Czech ↔ search: Arabic Bulgarian Chinese Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French German Greek Hebrew Hindi Hunga.


Je to deska z čedičového kamene, velká asi jako běžný kuchyňský stůl a silná téměř cm. Deska obsahuje druhy písma - řádků démotického textu, řádků hieroglyfického textu a řádků textu řeckého. Právě díky řeckému písmu bylo zjištěno, že deska pochází z doby 1př.


Egyptě vládla dynastie Ptolemaiovců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky