pondělí 26. prosince 2016

Dřevěné formy na perníky

Dřevěné formy na máslo – zdravé potraviny, biopotraviny. Ručně vyráběná dřevěná forma na perník a marcipán vyrobena z ořechového dřeva. Pan Alexandr Slavík výrobou dřevěných forem na perník, máslo a jiné cukroví pokračuje v rodinné tradici po svých rodičích Františkovi a Marcele, kteří byli po.


Tak jsem dneska byla na jarmarku řemesel v Havlíčkově Brodu. Jsem úplně nadšená, protože tam byl řezbář z MORAVY (!!!) a prodával vyřezávané formy na perníky. Vždycky jsem sehnala tyto formy jen v severních a východních Čechách - hlavně v Podkrkonoší a na Moravě ne a ne někoho najít. Tak mám z toho takovou radost, že vám to sem hned dávám.


Vyrábím ručně vyřezávané dřevěné formy na perník, marcipán, máslo a sýry. Krása dřeva Jsem řezbář a loutkář, zabývám se těmito typy dřevořezby: formy na perník, marcipán, máslo a sýry loutky betlémy dýmky Ukázky prací: Perníkové formy Vyrábím dřevěné formy na perník a marcipán. Zde si můžete stáhnout recept pro výrobu perníčků, který je určen začátečníkůRecept na perník do dřevěných forem Dřevěné loutky ve.


Kousek po kousku ji pak palcem vtlačujte do formy. Po vytlačení je třeba motiv z formy opatrně vyjmout a syrový perník okrojit. Perníky pak pečte na plechu vymazaném včelím voskem při teplotě 1°C. V průběhu pečení se potírají buď silně naředěným karamelem nebo ve vodě rozpuštěnou potravinářskou barvou.


Srdce, podkovy a zvonečky. Koníci, jezdci a kočáry. Mimina, kolébky a kočárky. Optimalizováno pro Mozilla Firefox.


Další informace Tento pin a mnoho dalšího naleznete na nástěnce wood carving - folk art uživatele Iva Brožková. Perníky pekli výhradně muži, protože zadělávání těsta bylo a je dodnes velmi namáhavá práce. Zadělávalo se ve velkém množství- na desítky kilogramů. Perníčky se pravděpodobně nejprve tvarovaly z volné ruky, později přišly dřevěné vyřezávané formy. Nakonec se objevily formy vykrajovací, jak je známe dnes.


Uvidíte formy které zhotovil Ing. Také si budete moci tyto perníky zakoupit jako hezkou vzpomínku na Perníkovou chaloupku, nebo jako dárek pro přátele, či známé. Oldřich Kvapil z Hořic a uvidíte také jak se perník z dřevěných forem vyrábí. Ja som tiež už dávno nad týmto uvažovala, lebo sa mi veľmi páčia takéto vtlačované medovníky.


Poznám rezbárov, ktorí by to urobili, ale je to ručná práca, treba na to kvalitné drevo a každá takáto práca aj niečo stojí. Pravdu povediac,tie drevené formy sú veľmi drahé. Skús sa popýtať možno niekde v Čechách, alebo hľadať niekde na trhoch a bazároch. Toto řemeslo, jako činnost vytvářející formy pro pečení do nich tlačených perníků, zaniklo vlastně s tradičním pernikářstvím asi na konci 19. Nahradila je výroba průmyslově vyráběných perníků.


V této době vznikala v naší zemi regionální muzea a pernikáři, likvidující živnost nebo jejich dědici viděli, že dřevěné formy mají historickou i. Starožitné pečící formy a formičky na pečení. Na této stránce naleznete starožitné pečící fomičky na pečení vánočního cukroví nebo formy na pečení bábovek. Kovové formy a formičky na našich stránkách nabízejí starožitníci i běžní prodejci z celé České republiky.


Prodej starožitných forem na pečení i. Formy na ravioli, ks. Pečící forma na koláč kulatá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky