čtvrtek 20. srpna 2015

Třešně marmeláda

Třešňová marmeláda - recept: Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Třešně zbavíme stopek a řádně opereme. Jsou-li červivé, namočíme je na hodinu do solného roztoku (g soli na litr vody). Pak je opláchneme ve vodě. Témata: džem, marmeláda , třešně , višně Většina lidí si ráda dopřeje vydatnou snídani, která je nastartuje do úspěšného dne plného energie.


Jedním z nejoblíbenějších ranních jídel je pečivo namazané marmeládou, třeba právě tou třešňovou.

Vařte čtvrt hodiny, občas promíchejte a nechte ovoce úplně změknout. Přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu a brandy a přiveďte k varu. Povařte minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout.


Gelfix smícháme se lžícemi cukru. Pokud se chystáte na třešňovou marmeládu a rádi byste se vyhnuli želírovacím prostředkům, přidejte červený nebo černý rybíz. Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi - recept: Očištěné jahody a třešně dáme do hrnce, přisypeme želírfix smíchaný s cukrem, promícháme a přivedeme k varu za častého míchání od dna. Marmeláda z třešní recepty, které budete milovat. Pokud zapomeneme na chvilku na Evropskou unii a vezmeme to podle našich babiček, tak by to mělo být tak, že marmeláda je hladká, vyrábí se ze šťávy nebo rozmixovaného ovoce a je hustá.


Džem je naopak řidší, ale s většími kusy ovoce.

Džem a marmeláda jsou dvě dost odlišné věci a vyžadují různé použití. To jen stručně, aby byl jasný rozdíl. Sezóna zavařování je tu letos s předstihem, tak na nic nečekejte a zavařte třešně do fantastické třešňové marmelády. Minutu provaříme, přidáme zbylý cukr, čokoládu a kyselinu citronovou.


Recept na třešňový džem s rybízem nebo višňovou marmeládu se vám v létě budou také zaručeně hodit. Dále je rozmixujte v robotu a přendejte do širšího hrnce. Poté přiveďte třešně k varu a zhruba minutku povařte.


Následně přisypte zbývající cukr, nalámanou nebo nastrouhanou. Poté je umeleme na masovém mlýnku a přemístíme do kastrolu. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poměrně složitá na výrobu je rybízová marmeláda.


A to hlavně proto, že rybíz se musí nejen očesat, ale tak řádně zpracovat mletím na speciálním mlýnku, abyste získali jeho čistou šťávu k výrobě marmelády. Ta druhá je na babiččinu kozu, která byla velmi mlsná a já jí tajně nosila červené třešně. A ta třetí je na ty krásné stromy, které honosně stály rozmístěné po celé té velké zahradě a já běhala od jedné k druhé a ochutnávala, které třešně byly sladší.


V troubě – do předehřáté trouby na 180’C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Dám do trouby na 180’C a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě minut. Směs dáme do hrnce a krátce povaříme. Všechny opláchunté a vypeckované třešně vsypte do velkého hrnce s těžkým dnem a za neustálého míchání vařte do změknutí.


Jakmile se na povrchu rozvaru utvoří pěna, odeberte ji pomocí sítka a vyhoďte.

Tyčovým mixérem rozmixujte část ovoce tak, aby v marmeládě zůstaly kousky ovoce. Přidáme cukr a znovu vaříme, dokud se nerozpustí a džem nemá požadovanou konzistenci. May Snad každý má ve svém archivu recept, na který se váže nějaká osobní vzpomínka.


V mém případě mám vzpomínky hned tři. Tak ta první je na mojí babičku, která měla na zahradě několik krásných stromů, které každý rok rodily spoustu dobrých a šťavnatých třešní a já jí jako malá holka pomáhala vařit třešňovou marmeládu. Přízni pěstitelů se třešně těší i kvůli mnoha způsobům domácího zpracování plodů.


MARMELÁDY, DŽEMY, eshop.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky