pondělí 20. srpna 2018

Chléb z žitné mouky

Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu. Chléb z žitné mouky jsem pekla na program celozrný rychlý ( 2:min), velikost střední. Tématické fráze: chléb z zitne mouky domácí chléb z chlebové mouky chleba z žitné mouky recept na chléb z hladké mouky domácí chleba z chlebové mouky domácí pšeničný chleba chleb ze zitne mouky chleba z pšeničné mouky pšeničný a žitný chléb recept na domácí žitný chléb domácí žitný chléb žitná chleb. Rozhodla jsem se, že manželovi a dětem začnu péct domácí chléb z žitné mouky.


Chléb z žitné mouky

Co tedy budeme potřebovat? Cukr, droždí a vodu smícháme a necháme vzejít kvásek. Domácí chleba z žitné mouky recepty, které budete milovat. Chléb z celozrnné mouky dáme na plech a ještě necháme chvilku odležet - těsto ještě trochu nabude. Po chvilce plech s chlebem vložíme do trouby a necháme trošku zatáhnout.


Asi po deseti minutách chléb potřeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby. Chléb je hotov, jakmile má typickou hnědou barvu. Recept na chléb z žitné mouky.


Chléb z žitné mouky

Neměla jsem pšeničnou,tak jsem je zkusila upéct ze žitné ,ty byly hutnější,to je normální,na chuť moc dobré,docela jako chleba. A pak z pšeničné,přidala jsem 2PL oleje a ty tedy byly LUXUSNÍ. A soli jsem dala 1a půl lžičky,na pečící papír a droždí kostku do DP,nevím proč by se mělo dávat sušené,peču tak roky.


Mezi ně patří i celozrnný chléb z žitné mouky , jenž kyne za pomoci kvásku. Tak se vlastně vracím k původní receptuře, která byla běžná až do 19. Kde můžeme žitný chléb ochutnat? Vzhledem k vzrůstající poptávce k alternativám ke klasickému konzumnímu chlebu, si lze žitný chléb pořídit na každém kroku.


Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Jiří a Míša Koláčkovi vyrábějí chléb tradičním způsobem třístupňového vedení kvasů z žitné mouky a pečou postaru, tedy na tvrdou kůrku a doměkka propečenou a vláčnou střídu. Jasným výsledkem je skvěle chutnající chléb , který moc doporučuji vyzkoušet.


Když je kvas hotový, odeberte z něj lžící stranou a zbytek smíchejte s 2g vody, 3g žitné celozrnné mouky. Obě směsi nechte zrát stejným způsobem alespoň hodin, pokud budou. Chléb domácí z žitné mouky postup přípravy receptu: Do domácího robotu vložíme oba druhy mouky , vlažnou vodu, ocet, sůl, cukr, kmín, droždí a necháme vypracovat hladké těsto.


Chléb z žitné mouky

Zdroj: (coolinar.cz) Chleba je základ. Bohužel mi přijde, že dneska spíš platí, že chleba je odpad. A protože dobrý chleba opravdu zbožňuju, ch. To samé platí, když je větší poměr mouky žitné. Takže opět je něco za něco.


Hlavní recept je koncipován pro chléb blížící se „půl na půl“, tedy složený přibližně z půl mouky špaldové, půl žitné (vč. kvásku), tady dostaneme asi nejlepší výsledek. Již asi déle než půl roku peču kváskový chléb. A jiný nepečeme ani nekupujeme.


Kupodivu vychází i lacinejš než kupovaný chleba. A to ho dělám z BIO celozrnné žitné mouky a BIO celozrnné špaldové mouky. Kvásek jsem si vypěstovala sama.


Aby těsto na chléb z žitné chlebové mouky krásně nakynulo, používá se často v kombinaci s pšeničnou chlebovou moukou. Již 4let se v čistém přírodním. Když se dá žitné mouky víc, je výsledek míň nadýchaný. Centrum je komunitní portál, na kterém bychom chtěli společně s vámi pomáhat žitu a kvalitním žitným výrobkům na cestě zpět do našich kuchyní a životů.


Chléb z žitné mouky

Nabízíme prostor odborníkům, výrobcům a dodavatelům (velkým, malým i nejmenším), výživovým specialistům, zájmovým skupinám, blogerům i nejširší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky