čtvrtek 25. října 2018

Jak vyrobit domácí víno

In vino veritas - ve víně je pravda. Vyrobíme si domácí víno z dostupných surovin v naší domácnosti nebo po sklizni na naší zahrádce. Výroba ovocného vína je jednoduchá a bez chemických zásahů.


Věděli jste, že z plodů šípkové růže se dá připravit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také chutné víno ? Návod na jeho přípravu je snadný. Potřebovat budete jen tři ingredience.

Lidé si dělávali doma víno po tisíce let. Jak si udělat domácí víno. Po smíchání přísad necháte víno kvasit, a před stáčením zestárnout. Podruhé stáčíme víno asi dva měsíce po prvním stáčení. Toto domácí víno neskladujeme déle než jeden rok – jeho chuť sice časem „dozrává“, ale klesá obsah ozdravných látek.


Víno skladujeme ve skleněných nádobách s dobrým uzávěrem, v tmavé a chladné místnosti, v níž nekolísá teplota a kde nejsou. Sklízel sklizeň, oddělil bobule odvětví. Domácí hroznové víno - recept číslo 2. Sklopte je do hluboké misky.

Dřevěný nebo porcelánový talíř, rozdrtí ovoce v homogenní hmotě. Kosti si nemohou vybrat. Bobulí se hněte, vzniklá kaše se zahřívá na °, míchá se, a potom se nechá ochladit na stupňů. Vinohrad je ale v hrozném stavu a my nemáme (až na par knižek a rad z internetu) představu o tom, jak stříhat vinohra jak ho obhospodařovat a jak vyrobit kvalitní víno.


Nevíte jestli nekde nedělají kurzy o tom, jak se vyrábí víno ? Ale komplet od práce na vinohradu až po láhev vína. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní ptactvo.


Radost opeřencům uděláte lojovou koulí plnou semínek, kterou podle našeho návodu snadno můžete vyrobit doma. Já jsem domácí víno zkoušel dělat asi dvakrát - vždy v úplně nepatrném množství (třílitrový demižonek). Umístíme do temna (ideální je sklep) a už jen necháme pracovat. Během této doby hlídáme, abychom vždy v bulkátku měli vodu.


Víno je hotové zhruba za - měsíce. Hotové domácí rybízové víno pak už jen pomocí gumové hadičky stáčíme. Poměry surovin se v receptech různí, hodně záleží na tom, jak silné a sladké víno ve výsledku chcete. Nasbírané šípky přeberte, operte, a zbavte nečistot. Pro přípravu vína se hodí jak čerstvé, tak sušené šípky.


Víno ze sušených šípků bude mít výraznější barvu a lehký náznak karamelu v chuti. A z toho můžete udělat červené, bílé, suché, dezertní víno.

Výroba vína je starobylým uměním vytvářet nádherný a zdravý hroznový nápoj. Je to jedna věc, když se to dělá v práci a jiné doma. Mluvme o tom, že vyrábíme domácí víno z hroznů. V současné době je v obchodech nedostatek droždí, protože řada z nás si začala péct domácí chleba, rohlíky i buchty, a tak jdou kvasnice na odbyt. Nezoufejte – tady jsou tipy, jak kvasnice nahradit a během pár dnů si můžete vyrobit i vlastní droždí či domácí kvásek.


Nejlépe přezrálý rybíz zbavíme nečistot a stopek, které by nám do vína mohly zanést nepříjemnou travnatou chuť. Očištěný rybíz rozmačkáme, přidáme k němu 2g cukru, živnou sůl, litr vody a přimícháme do něj zákvas. A že se z bedny hroznů nedá udělat dobré víno ? No, možná s tím dotyčný nebude hned utíkat na výstavu ale rozhodně se vyrobit dá. Každopádně burčák zkvašený se slupkama je ten nejlepší jaký si doma můžete vyrobit. Pak záleží, jak se postaráte o zbytek procesu.


Kecy o čuču má jen ten, kdo neochutnal višňové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky