úterý 23. října 2018

Kdy pálit kvas

Teď sem to už radši hlídal častěji, protože mám kvas v teple v bytě a neustále se mně to drží na. Nevím jestli mám ještě čekat že to klesne, nebo jet radši pálit. Pojďme si říct úplné základy toho, jak kvas založit, jak o něj pečovat a také to, kdy už kvas vypálit.


Připravené nádoby na kvas musí být čisté, bez hniloby a cizího zápachu. Nejlepší jsou plastové nádoby s uzávěry, je také důležité aby víka dobře těsnily a zabránily vniknutí vzduchu ke kvasu. Pomalu se blíží čas pálení alkoholu z výpěstků naší zahrady. Připravili jsme pro vás poradnu, jak správně nachystat kvas , aby platilo známé: kudy teče, tudy léčí.


Se svými zkušenostmi se podělil Vladimír Filip z Pálenice Smrčná. Proto kvasnou nádobu naplním naráz, znemožním přístupu vzduchu, kvašení probíhá přes ventilek s hadičkou do sklenice s vodou. Po skončení bublání jedu pálit. Bečku otvírám až v pálenici.


Měření cukernatosti, aneb kdy je kvas připraven? Jak se zjistí připravenost kvasu? Jednoduchým způsobem, a to prostřednictvím jediného nástroje, jímž je cukroměr na kvas. Práci s ním uvidíte přehledně na našem videu.


Kvas se změří, a pokud je hodnota na nule, můžete vyrazit do pálenice. V našem případě zůstala. Jakmile začne kvas vřít, je třeba ho pravidelně, alespoň každý druhý den, míchat. Jeho stupnice udává koncentraci vodných roztoků sacharózy a pálí se od čtyř stupňů do nuly.


Jakmile jsou hodnoty vyšší, kvas není na pálení vhodný. Hodnoty z malého vzorku vám změří přímo. Ve chvíli, kdy se kvas ocitne v bečce, je dobré přidat ušlechtilé vinné kvasinky.


Poté nádoby, obyčejně tisícilitrové, zavírám kvasnou zátkou. Ta skleněná z obchodu je ale moc malá a choulostivá. Já osobně vyvrtám otvor, do něj dám hadičku, kterou ponořím do petlahve s vodou a jak přestane bublat, je hotovo. Kdy jet s kvasem do pálenice? Kvas je připraven k pálení, když se hodnota cukru přiblíží nule.


Ideální stav nastává už při dvou stupních, ale pálit se dá už od čtyř stupňů. Dobrý kvas není ani sladký, ani kyselý, má neutrální kořeněnou chuť a příjemně voní. Aby váš kvas byl hodnotný a destilát dobré jakosti, radíme a doporučujeme vám! Na založení kvasu si připravíme vhodnou dřevěnou nádobu, případně čistou nádobu z umělých hmot, nikdy ne nádobu železnou.


Postačí nádobu důkladně vypláchnout horkou vodou. Kvasnou nádobu zásadně nestavíme tam, kde by byla vystavena. Kvass (see List of names below) is a traditional fermented Slavic and Baltic beverage commonly made from rye brea which is known in many Central and Eastern European and Asian countries as black bread. Před pálením doporučujeme kvas z broskví přecedit přes hrubé síto pro odstranění pecek, aby se nedostali do kotle - lepší chuť výsledné pálenky.


Ovoce jako jablka, hrušky apod. Do palírny se také nemusí pospíchat, znám případ kdy zákazník přivezl na vypálení kvas starý roky a OK. Můžete kvas v průběhu kontrolovat čichem. Pokud bude cítit alkoholem, je vše v pořádku. Všeobecná online poradna - auto moto - dům a byt - zahrada - vaření - zdraví - sport - PC - kutilství - společnost - móda - zvířata.


Nedošlo-li k ukončení kvašení z důvodu podchlazení kvasu, pálí se kvas v okamžiku, kdy přestane kvasit. Nečekal bych na zkvašení i zbytkového cukru, je to moc velký risk. Raději menší výnos než zoctělý kvas. Kvas zakladať pri čo najzrelších hruškách, nikdy sme ich netriasli na jeden krát.


Měla by se dodržet teplota ,ta by se měla udržovat kolem stC. Kvašení by nemělo trvat déle,jako týdnů. Při vyšších teplotách mohou vznikat octové kvasinky,při nižších zase kvas kvasí pomalu.


Jestli je,nebo není na povrchu deka,není rozhodující. Pro pálení je lepší ,aby kvas byl tekutý. Výtěžnost ze 1kg kvasu je asi litrů destilátu. U hrušek je nutno pálit kvas ihned po vykvašení (nebezpečí zvrhnutí kvašení).


Po telefonické domluvě z obsluhou pálenice k nám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky