čtvrtek 25. října 2018

Měření cukru v kvasu

Běžné kvasinky jsou schopny zpracovat cukry na zhruba – alkoholu (a poté odumírají z „otravy“ vyprodukovaným alkoholem), tak max. V kvasu probíhá ohromná řada chemických reakcí a ne vždy se stane, že vše dopadne. Není nutné měřit obsah cukru při založení kvasu , ale člověk si už může. Je určen pro měření obsahu cukru v pivní mladině, v ovocných šťávách,.


Naměří třeba, že kvas má ještě cukru , teoreticky ještě není hotový, ale. Ruční refraktometr na měření obsahu cukru v kvasu , ovocných šťávách, pivní mladině, mléčných nápojích - 0- – obsah vody ve vodných roztocích.

Brix = g cukru ve 1g vody a představuje koncentraci roztoku v procentech hmotnosti. Přesnost ± Refraktometr má systém ATC – automatickou teplotní kompenzaci. Měření cukernatosti kvasu pomocí refraktometru, obsah cukru v kvasu před pálením.


Prémiový produkt, pro měření cukernatosti kvasu : RHX -MS Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu které se liší podle ovoce. Měření zbytkového cukru v kvasu ovlivňuje přítomný alkohol a nezkvasitelne látky. Dejte přesně půl litru prefiltrovaneho kvasu do hrnce a zahrivejte až se odpaří všechen alkohol, doplňte vodou přesně na původních půl litru a při teplotě stupňů Celsia refraktometrem zaměřte hustotu.


Vínoměr počítá s obsahem cukru i alkoholu. Alkohometr jen s vodou a lihem, takže měření alkoholu ve sladké šťávě není přesné. Měřit alkohol v kvasu ale, dle mého, nemá žádný smysl.

Význam má (pokud vůbec) pouze měření ubývajícího cukru. Má v sobě mnoho kyselin a málo cukru. Ovoce dávejte do kvasu vždy bez stopek a bez listů.


Zelené části rostliny totiž vyluhují látky, které lihovině dodávají velmi nepříjemnou, téměř palčivou chuť. Oficiálně se do kvasu přidávat cukr nesmí! Příliš přidaného cukru ubírá na kvalitě pálenky, která obrazně řečeno zhrubne, nemá tak jemnou chuť a škrábe v krku. Přidávání cukru kvůli rozjezdu kvasinek je roky tradovaný mýtus. Kvašení se rozjede stejně rychle i bez cukru , možná rychleji.


Měření je nejpřesnější při teplotě měřené kapaliny 20°C. Množství přidaného cukru lze odvodit tímto způsobem. Brix cukru v ovoci před zkvašováním (kg cukrů na 1kg ovoce).


Cukroměr slouží k měření zbytkového cukru v kvasu. Před destilací lze cukroměrem zjistit prokvašenost kvasu a jeho vhodnost na vypálení. Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 1l moštu (°NM někdy též °ČNM).


Stupnice je v rozsahu - °NM. Do diskuze (diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Petr a poslední změna proběhla 25. Jak probíhá screening v BENU lékárnách.

Je to snadné, rychlé a bezbolestné a výsledek víte za chvíli. Během měření hladiny cukru (glykémie) vám bude asistovat lékárník, aby jste věděli, jak přesně postupovat. Kromě toho ho můžete propojit s počítačem a aplikací VitaDock a mít tak všechna data pohromadě a vždy dobře dostupná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky