středa 5. srpna 2015

Skladování česneku teplota

Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Jedině tak bude mít česnek výraznou chuť a aroma. Nejdříve najděte suché, stinné a dostatečně vzdušné místo podle svých možností (garáž, kůlna, veranda, sklep). Ideální teplota pro skladování.


Používá se v mnoha receptech a někdy též pro léčebné účely.

Kdo pěstuje česnek, případně si ho pořizuje od soukromých pěstitelů ve větším množství najednou, chce si ho také uskladnit. Uchování česneku má svá specifika. A pokud chcete, aby česnek vydržel celou zimu a také během jara, je nutné pořídit více odrůd a věnovat jeho skladování určitou pozornost. Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch).


V tomto případě si pouze odřezáváte podle potřeby jednotlivé cibule. U skladování česneku je největším nepřítelem vlnovník česnekový, což je parazit způsobující takzvané vyšeptávání česneku.

Sucho – pro skladování česneku je nesmírně důležité, ideální. Teplota a vlhkost – ideální je teplota v. Mnoho lidí dělá chybu a skladují česnek v lednici, jemu se ale přitom nejlépe daří při teplotě okolo 15°C. Je několik variant uskladnění česneku. Nižší vlhkost může vést k vysušení stroužků česneku a vyšší vlhkost pak k uhnívání a plísním.


V neposlední řadě byste měli vědět i to, že světlo úspěšnému skladování vašeho česneku také nepřidá, proto využívejte tmavá místa. Stoprocentně spolehlivé skladování česneku v domácnosti neznám z důvodu velkého výskytu vlnovníka česnekového, jak konečně sám uvádíte. Určitě se i letos objeví pěstitelé, kteří budou uvádět, že nikdy vlnovníka neměli a proč ho letos mají.


Zkrátka se pořád rozšiřuje. Jako dobré se jeví zavěšení s. Uvádíme proto alespoň několik doporučení přímo od pěstitelky českého česneku , podle kterých by nám měl česnek vydržet nejméně do jara. Základem správného uskladnění je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem °C, maximálně.


Uskladnění česneku je problém.

Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho. Pokud napadený je, pak se právě při pokojové teplotě tento roztoč rychle množí a způsobí vyschnutí stroužků. Pak by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti,“ říká Ing. Prostory pro skladování česneku musí být vzdušné, suché a chladné.


Tato teplota předchází napadení česneku roztoči a zabraňuje nadměrnému vysychání. Světlo úspěšnému skladování česneku neprospívá, proto využívejte tmavá místa. Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Ten dobrý, s výraznou chutí? Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování , aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle.


Skladování cibule a česneku. Další vhodné uskladnění medvědího česneku je v podobě tinktury. Jde o extrakt z čerstvého medvědího česneku , který se po nakrájení naloží v poměru 1: do tvrdého alkoholu. Po dvou až třech týdnech louhování se extrakt procedí přes sítko a uloží do láhve. Nejchladnější zónou pro skladování je mraznička.


Jednotlivé druhy potravin je vhodné uchovávat v oddělených zásuvkách, pro maso a ryby by měla být vyhrazena spodní zásuvka. Místo skladování česneku by mělo být hodně vzdušné – nejlépe v průvanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky